„Graţie“ unor administraţii eşuate, mii de doljeni care au căutat o viaţă mai bună au ajuns să trăiască un coşmar
Dezastrul din „Nămolu Mare“

În ultimii ani, mii de craioveni, sătui de traiul la bloc, au lăsat în urmă viaţa la oraş pentru libertatea pe care ţi-o oferă o casă şi-o curte. Evident, cele mai căutate destinaţii au fost comunele din apropierea Craiovei, în fruntea listei fiind Cârcea, Podari, Şimnic, Işalniţa şi Malu Mare. Pentru mulţi dintre ei, schimbarea a fost de bun augur, majoritatea localităţilor devenind, în timp, cartiere ale municipiului. Nu însă şi cei care au ales Malu Mare, o comună care, din pricina fostelor şi actualei administraţii, este mai aproape de nivelul cătunelor din secolul trecut, decât de statutul de localitate a Uniunii Europene.

0

Deşi trăiesc la o aruncătură de băţ de capitala Olteniei, foarte mulţi locuitori ai comunei Malu Mare sunt la ani-lumină de condiţiile de trai pe care le-ai putea considera decente. Iar pentru a înţelege asta nu este nevoie de studii sociologice complexe ori analize complicate. Tot ce trebuie să faci este să mergi la o plimbare prin comună. Nu fără cizme înalte de cauciuc. Pentru că ploile din ultimele zile au accentuat o problemă de care lumea civilizată a scăpat printr-un proces numit asfaltare. Astfel, spaţiile dintre proprietăţile locuitorilor, care poartă ilegal denumirea de străzi, s-au transformat într-un tărâm al nămoalelor pe care chiar şi şenilatele armatei ar avea dificultăţi să le traverseze. Iar realitatea surprinsă de obiectivul aparatului foto este chiar mai cruntă. Este o privelişte deprimantă, dar pe care foarte mulţi cetăţeni ai comunei trebuie s-o înfrunte zilnic. „Nici în ţările din lumea a treia nu găseşti uşor astfel de «peisaje». Este aproape ireal că asta se întâmplă chiar lângă Craiova, într-o localitate din zona metropolitană. Din nefericire, pentru sute de familii este o chestiune devenită banală, pentru că nămoalele apar după fiecare ploaie ceva mai serioasă. Iar problema nu este de ieri, de azi, ci durează de mulţi ani. Fosta administraţie, dar şi actuala, ştiu de această situaţie, dar nimeni nu face nimic. Probabil că nămoalele noastre nu sunt interesante pentru facebook-ul doamnei primar“, povesteşte unul dintre locuitorii din comună.

Cetăţenii înoată în nămoale, primarul se piaptănă

Fără doar şi poate, întreaga responsabilitate pentru faptul că sute de familii din Malu Mare sunt, efectiv, blocate în nămoale după fiecare ploaie căzută cade pe umerii administraţiilor care s-au perindat în fruntea comunei. Mandat după mandat, primarii localităţii au promis marea cu sarea, dar au uitat rapid promisiunile, concentrându-se, în schimb, pe „jongleriile“ funciare cu pământurile din comună. La fel ca predecesorul ei, pesedistul Ilie Dodocioiu, rejectat de comunitate la alegerile din 2020 taman pentru că le-a ignorat problemele vreme de patru ani, actualul edil al localităţii, liberala Adela Gherghe, pare mult mai interesată de achiziţii controversate şi angajări comandate decât de proiecte pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare ori de asfaltarea străzilor. Ba chiar şi-atunci când, printr-o minune, primăria reuşeşte să introducă reţeaua de canalizare pe vreo stradă, lucrările sunt, de cele mai multe ori, de mântuială, astfel că străzile devin adevărate capcane pentru şoferi. Dovadă stă cazul betonierei care, în urmă cu nici o săptămână, a rămas „prizonieră“ într-o groapă de toată frumuseţea.

Adela Gherghe ar putea „achita“ nota de plată mai devreme de termen

Situaţia comunei Malu Mare este atât de dezastruoasă, încât o treime dintre consilierii locali, printre care şi cei doi reprezentanţi ai USR, care au susţinut-o pe Adela Gherghe la începutul mandatului, au iniţiat procedura pentru un referendum privind demiterea primarului, dizolvarea consiliului local şi organizarea de noi alegeri. Aceştia invocă faptul că actuala administraţie nu a mişcat niciun deget pentru a rezolva problemele comunei, cea mai arzătoare fiind chiar asfaltarea străzilor pline de nămoale. „Mereu auzim de la actuala conducere că suntem o comună bogată, avem bani la buget, dar nu se vede nimic! Tot în nămoale stăm, fără iluminat public, cu o canalizare prost executată, neterminată şi nefuncţională, gunoaie peste tot şi lista poate continua. Anul trecut, peste 90 de miliarde au fost cheltuite de Primăria Malu Mare pe secţiunea de funcţionare (salarii şi cheltuieli materiale) şi mai puţin de jumătate din buget pentru investiţii (TEORETIC, pentru că PRACTIC nu s-a făcut nicio investiţie, doar noi angajări de personal)! Anul acesta au crescut cheltuielile cu funcţionarea (salariile şi cheltuielile materiale) şi astfel s-au alocat 110 miliarde pentru acestea (cu 20 de miliarde mai mult decât anul trecut), iar pentru investiţii s-au alocat doar 60 de miliarde, asta în condiţiile în care anul trecut s-au încasat mai puţin de 30% din impozite şi taxe, deci practic nu o să fie deloc bani pentru investiţii! Şi atunci? Ce face actuala conducere a Primăriei Malu Mare? Doar plăteşte salarii şi face angajări noi? Ni se tot spune Avem multe proiecte în aşteptare! Cât să mai aşteptăm? Până în al 4-lea an de mandat şi atunci, să ni se ia faţa cu 2-3 străzi asfaltate? Nu! Nu mai putem aştepta! Un primar bun şi gospodar începe din prima zi de mandat să realizeze lucruri pentru bunăstarea locuitorilor comunei! Nu se mai poate aşa, ne-am săturat să aşteptăm să treacă timpul şi să nu se facă nimic. Doar vorbe goale şi promisiuni deşarte şi realizări ZERO!”, este mesajul consilierilor din opoziţie.
Aceştia se apropie deja de strângerea numărului necesar de semnături pentru declanşarea referendumului, astfel că locuitorii din Malu Mare ar putea să ajungă mai devreme la urne pentru a-şi alege un nou primar. Unul care chiar să-şi dorească să scoată comuna din nămoale!

Facebook Comments