Olt: 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul „Tomata“

Peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul „Tomata“ pentru a primi sprijin financiar pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, cei mai mulţi dintre fermierii înscrişi în program fiind din zona de sud a judeţului, din localităţile Izbiceni, Scărişoara şi Tia Mare. Producătorii avertizează însă că, în acest an, cheltuielile lor au crescut, lucru care se va regăsi în preţul legumelor care vor ajunge pe tarabe.

0

„Perioada de înscriere în program s-a încheiat pe 1 aprilie, dată până la care au fost depuse 5.813 dosare. Cei mai mulţi fermieri înscrişi sunt şi în acest an din Izbiceni (1.018 dosare), apoi din alte localităţi din sudul judeţului, din Scărişoara (826 dosare), Tia Mare (825 dosare)“, a precizat directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie, citată de Agerpres.
Până la recoltarea tomatelor, angajaţii DAJ vor face două serii de verificări în teren, prima dată fiind verificate suprafeţele cultivate cu tomate, în timp ce la al doilea control, care va avea loc cu câteva zile înainte de recoltare, se va avea în vedere evaluarea producţiei. Totodată, prin eşantion, se va verifica şi dacă au fost respectate normele privind tratamentele fitosanitare şi în cazul în care probele prelevate din solarii vor fi neconforme, fermierii în cauză vor fi declaraţi neeligibili pentru acordarea sprijinului financiar.
Gabriela Andronie a precizat că, în prezent, este în derulare prima serie de vizite în teren la fermieri, fiind efectuate 1.206 verificări.

Roşiile, produse de lux

Fermierii din judeţ nu au început încă recoltarea tomatelor produse în solarii, însă specialiştii DAJ estimează că, în a doua parte a lunii aprilie, vor fi recoltate şi livrate pe piaţă primele roşii de la legumicultorii din Olt. „În perioada sărbătorilor de Paşte, în a doua parte a lunii aprilie, vor fi recoltate, probabil, primele tomate din solariile din judeţul Olt, chiar şi de către fermierii cu sisteme de încălzire. A fost frig în ultima perioadă şi cei mai mulţi dintre fermieri au sisteme de încălzire rudimentare, adică folosesc mai multe straturi de folie, prea puţini au centrale termice, din cauza costurilor investiţiei iniţiale, dar şi a costurilor pentru asigurarea combustibilului. Cei mai mulţi fermieri din program vor recolta probabil în luna mai, în a doua jumătate a lunii mai“, a declarat preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
Fermierul a atras însă atenţia că legumicultorii au avut costuri mai mari în acest an, lucru care se va reflecta în preţul produselor. „Anul acesta, costul pentru un kilogram de tomate recoltate în a doua parte a lunii aprilie cred că va ajunge la 17 – 18 lei, pentru că au fost mai scumpe faţă de anul trecut şi îngrăşămintele şi combustibilul pentru încălzire. Şi fermierii au mai făcut faţă cât de cât pentru că s-au aprovizionat cu îngrăşăminte încă din vară, s-au aprovizionat şi cu combustibil tot de atunci“, a adăugat Ion Păunel.

Legumicultorii înscrişi în programul „Tomata“ pot primi un sprijin de 3.000 de euro de beneficiar pentru o suprafaţă minimă cultivată de 1.000 de metri pătraţi.

Facebook Comments