Investiţie în goana mare: CJ Dolj cumpără cuibare. Plutitoare

Administraţia judeţeană lansează la apă pe „Coridorul Jiului” patru ambarcaţiuni inedite. Este vorba de patru platforme pe care să-şi clocească ouăle speciile rare de păsări pentru protecţia cărora mai-marii judeţului au accesat un proiect european. Planul de atac al CJ implică şi o componentă „aer-sol”, cuibarele urmând a fi urmărite cu drona.

0

Procedura de achiziţie publică având în premieră ca obiect mai sus pomenitele platforme plutitoare a fost lansată de CJ Dolj în urmă cu câteva zile. Pentru „achiziţia şi instalarea platformelor de cuibărire pentru proiectul «Monitorizarea şi menţinerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră şi faună inventariate în Coridorul Jiului», cod SMIS: 139929”, administraţia judeţeană pune la bătaie suma de 27.800 de lei, platformele solicitate urmând a fi livrate şi lansate la apă în termen de 30 de zile de la semnarea contractului. Achiziţia vine ca parte a implementării unui proiect pe fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean Dolj în parteneriat cu Asociaţia WWF Programul Dunăre Carpaţi România şi Societatea Ornitologică Română. Parteneriatul a fost consfinţit la finele lui 2020, iar recent a fost semnat şi contractul de finanţare, ceea ce a şi dat startul achiziţiilor în domeniu ale CJ Dolj, căruia îi revine de cheltuit cam jumătate din cei 4, 2 milioane de lei cât valorează proiectul.

Chira de baltă şi cormoranii, chiriaşii CJ Dolj pe lacul Bistreţ

Cele patru platforme pe care vor fi amplasate, conform caietului de sarcini, cuibare din stuf, urmează a fi localizate pe lacul Bistreţ, unul dintre siturile ariei protejate „Coridorul Jiului”, urmând a fi puse la dispoziţia speciilor de păsări care populează lacul. „Asigurarea locurilor de cuibărit şi odihnă pentru speciile de păsări ihtiofage prin amenajarea şi amplasarea unor platforme plutitoare şi verificarea succesului de ocupare a acestora. Prin această activitate se va asigura succesul reproductiv al speciei Chira de baltă, Sterna hirundo, inclusiv creşterea ratei de supravieţuire a puilor, una din speciile pentru care a fost desemnat situl. Vor fi amplasate patru platforme flotante de maximum 25 mp fiecare, cu o grosime de 5-10 cm, acolo unde adâncimea apei este de cel puţin 50-100 cm. Astfel, nu va fi permis accesul câinilor sau al şacalilor şi se vor asigura locuri sigure de cuibărit pentru specia ţintă din cadrul formularului standard. În plus, platformele vor fi utilizate în diferite perioade ale anului şi de alte specii, pentru odihnă / înnoptare sau uscarea penelor: Phalacrocorax pygmeus, Ardea alba, Aythya nyroca, iar în sezonul reproducerii de: Chlidonias niger, C. Hybridus”, se arată în documentaţia întocmită de funcţionarii CJ.

Ouăle din cuibare, numărate cu drona

Nu este însă singura licitaţie din această gamă demarată de CJ, administraţia judeţeană plănuind să fie la înălţime în implementarea proiectului de mediu inclusiv prin achiziţionarea unei drone. Procedura de achiziţie „Achiziţie Drona – proiect «Monitorizarea şi menţinerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră şi faună inventariate în Coridorul Jiului», cod SMIS: 139929” a fost deja lansată, CJ Dolj alocând suma de 8.000 de lei pentru furnizarea echipamentului, care ar urma să sosească în judeţ în termen de 15 zile de la semnarea contractului. „Prezenta are ca scop achiziţia unei drone necesară pentru monitorizarea  noilor colonii de păsări precum şi a utilizării platformelor plutitoare cu un sistem tip soluţie completă pentru filmări aeriene profesionale, pentru a nu deranja păsările în timpul cuibăritului”, se arată în caietul de sarcini. Autorităţile judeţene nu glumesc cu monitorizarea la distanţă, drona urmând a fi capabilă de altitudini de 5.000 – 7.000 de metri şi putând fi operate de la o distanţă similară. Aparatul ar urma să fie echipat, conform caietului de sarcini, cu gps, cameră video cu rezoluţia 4-8k, senzori de coliziune şi o telecomandă care să-i asigure operarea de la 6-9 km distanţă.

Facebook Comments