Asociația Macedonenilor din România își sprijină membrii cu toate informațiile necesare autorecenzării

Începând din data de 14 martie, a început recensământul Populației și Locuințelor la care pot participa toți rezidenții României, inclusiv cei aparținând celor 20 de minorități naționale, fără să iasă măcar din locuințe, direct de la propriul calculator sau solicitând asistență la centrele special amenajate din fiecare localitate.

0

Institutul Național de Statistică a pregătit o platformă pentru autorecenzare ce va fi disponibilă două luni. Toți cei care au acces la computer și la internet se vor putea autorecenza pe site-ul special dedicat recensământromania.ro, unde vor putea completa singuri formularul de șapte pagini în care vor trebui să declare cetățenia, adresa, starea civilă, etnia, nivelul de studii.
Din luna mai, cenzorii vor merge la cei care nu se descurcă online pentru interviuri față în față, iar răspunsurile vor fi consemnate într-o tabletă și nu pe formulare printate ca până acum. Toate datele încărcate pe platformă vor fi prelucrate de Institutul Naţional de Statistică care beneficiază de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Se oferă astfel cetățenilor garanția că datele oferite sunt transmise și stocate în siguranță. Recensământul actual va încerca să-i numere și pe românii care au plecat în străinătate. Aceștia se vor putea înregistra singuri pe site-ul recensamantromania.ro. Însă, vor fi trecuți la populația rezidentă numai cei plecați de mai puțin de 12 luni de zile.

I-am informat pe membri asupra importanței procesului de recenzare și că acesta se poate realiza și online, dar și despre faptul că pot beneficia de o zi liberă în urma accesării platformei online de recenzare. Le-am subliniat și faptul că, prin Recensământ, vom afla cu exactitate toate transformările noastre privind volumul, structura și evoluția populației stabile. De asemenea, la nivelul AMR și cu gândul la Recensământ organizăm în acest an o campanie de responsabilizare în ceea ce privește importanța procesului de recenzare și nu trebuie să uităm că acest Recensământ – care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut – este doar cel de-al treilea în cadrul căruia comunitatea macedoneană din România va fi recenzată ca atare. Pentru că înainte de anul 2001, comunitatea macedoneană, alături de alte comunități etnice, era trecută în formularul de recensământ la capitolul de caracteristici etnice, etno-culturale, adică la genericul Alte etnii. De aceea este foarte important să menționăm faptul că suntem de etnie macedoneană”, a menționat Laura Elen Rogobete Cristescu – președinte AMR.

Recensământul populației și al locuințelor este extrem de important, la fel și asumarea și declararea identității etnice și lingvistice. „Coeziunea poporului român constă și în faptul că suntem atât de diverși. Deci trebuie să fim mândri de diversitatea noastră. Această coeziune, venită din interiorul României și care există în România, este bazată pe valorile europene fundamentale. România este o societate modernă în care principiul diversității este respectat și promovat, iar acest lucru este meritul comun al majorității și al nostru, al minorităților naționale. Iar noi toți, împreună, suntem România”, a completat președintele AMR.

Facebook Comments