Rm.Vâlcea: Romprest scumpeşte cu tupeu gunoiul

Cererea Romprest de majorare a tarifelor de salubritate în Râmnicu Vâlcea generează nemulţumiri ale populaţiei precum şi reacţii ale municipalităţii. Primarul Mircia Gutău a anunţat că la şedinţa Consiliului Local de la finele acestei luni, consilierii PER şi PSD vor vota respingerea proiectului de hotărâre în varianta propusă şi vor cere recalcularea majorărilor. Preţurile pretinse de Romprest pentru acest an conţin majorări semnificative, atât pentru populaţie cât şi pentru firme. Astfel, la persoane fizice preţul pentru gunoiul menajer creşte de la 12,08 lei pe lună la 15,11 lei pe lună, iar pentru persoane juridice de la 776,03 lei pe tonă la 963,27 lei pe tonă.

0

În anul 2021, tarifele de salubritate au fost modificate de două ori. Ultima dată, cu ameninţări ale operatorului că nu va mai ridica gunoiul. Însă, în decembrie 2021, aceeaşi  companie Romprest a  solicitat Primăriei Râmnicu Vâlcea o nouă majorare,  începând cu 01.01.2022. Motivele: creşterea salariului minim pe economie la 2.550 lei; tarifele aplicate de către New Recycling, operatorul care asigură tratarea deşeurilor municipale şi sortarea deşeurilor reciclabile colectate pe raza oraşului Râmnicu Vâlcea începând cu 01.01.2022;  tarifele aplicate începând cu 01.01.22 de către As Trans SRL, operatorul care asigură tratarea deşeurilor din construcţii şi amenajări interioare; creşterea combustibilului şi a energiei.  
Cum în spaţiul public au  apărut reacţii de nemulţumire faţă de această situaţie, primarul Gutău a anunţat că proiectul va figura pe ordinea de zi a şedinţei  de consiliu local, însă se va cere recalcularea majorărilor, astfel încât în ele să se regăsească doar variaţiile preţurilor din ultima perioadă.

„Nu ne raliem acestui demers şi nu ne însuşim pretenţiile asocierii Romprest Energy – Compania Romprest Service!”

„La finele anului trecut, operatorul serviciului de salubritate a cerut aprobarea Consiliului Local pentru o nouă majorare a tarifelor pentru serviciile pe care le prestează pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea începând cu 1 ianuarie 2022. În conformitate cu legislaţia în vigoare, am fost obligat să demarez procedura prealabilă, postând pe site-ul Primăriei municipiului, în 21 ianuarie a.c., proiectul de hotărâre întocmit în acest sens şi tot în consecinţa aceloraşi temeiuri legale, proiectul va figura pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local”, a precizat Mircia Gutău prin intermediul unui comunicat remis presei.

Primarul a mai arătat că solicitarea Romprest nu este pe deplin fundamentată: „Vreau să precizez foarte clar: atât eu, ca primar al municipiului, cât şi grupul de consilieri locali ai PSD şi PER nu ne raliem acestui demers şi nu ne însuşim pretenţiile asocierii Romprest Energy – Compania Romprest Service! După o analiză temeinică pe care am făcut-o inclusiv cu consilierea unor specialişti şi chiar şi în condiţiile în care admitem că recentele creşteri de preţuri şi salarii ar trebui să se regăsească în nivelul tarifelor finale, am ajuns la concluzia că solicitarea Romprest nu este pe deplin fundamentată. Ca urmare, vom vota respingerea proiectului de hotărâre de consiliu în această variantă şi vom cere recalcularea majorărilor, astfel încât în ele să se regăsească doar variaţiile preţurilor din ultima perioadă. Îi asigurăm pe locuitorii municipiului că nu vom renunţa în a face toate demersurile pe care ni le permite legea pentru ca serviciile prestate să fie achitate la valoarea lor exactă, justificată până la ultimul ban!”, potrivit primarului Gutău.

Facebook Comments