Decizie definitivă: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, miercuri, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia este definitivă.

0

Instanţa supremă a respins, ca nefondat, recursul formulat de fostul preşedinte, fiind astfel menţinută decizia din 20 septembrie 2019 pronunţată de instanţa de fond, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, prin care a fost admisă acţiunea CNSAS şi care a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. „Respinge ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul-pârât Băsescu Traian împotriva sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. (…) Definitivă“, se arată în hotărârea Înaltei Curţi, pronunţată miercuri în şedinţă publică.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu, care purta numele de cod „Petrov“, ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe. Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini.

Facebook Comments