Alin Stoica: Este o mândrie pentru orice membru al unei comunităţi minoritare să-şi asume şi să-şi declare apartenenţa la respectiva minoritate

0

Aşa după cum probabil aţi aflat deja, începând din această săptămână românii au posibilitatea de a se auto-recenza, în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021. Dincolo de acest proces absolut necesar în orice ţară, auto-recenzarea reprezintă o oportunitate în plus pentru membrii minorităţilor naţionale, care au ocazia să-şi afirme, ba chiar să-şi protejeze, identitatea. Este, din punctul meu de vedere, o mândrie pentru orice membru al unei comunităţi minoritare să-şi asume şi să-şi declare apartenenţa la respectiva minoritate. Cu atât mai mult cu cât, lucru observat de toţi partenerii noştri din Uniunea Europeană şi nu numai, România este un stat model în ceea ce priveşte situaţia minorităţilor naţionale.
Minoritatea naţională albaneză din România este una dintre minorităţile istorice, primii albanezi aşezându-se pe pământul românesc în urmă cu peste cinci secole. Alături de celelalte minorităţi, albanezii şi-au adus importante contribuţii la formarea şi dezvoltarea României actuale, la diversitatea etnică, lingvistică, religioasă şi culturală pe care o vedem în societatea de azi.
Pentru ca minoritatea naţională albaneză să-şi păstreze locul şi rolul în această simfonie a diversităţii, este foarte important ca membrii comunităţii să-şi afirme identitatea etnică şi lingvistică în cadrul Recensământului. Să fim mândri de originile noastre albaneze şi să fim mândri că suntem cetăţeni ai României!

Alin Stoica – deputat al Ligii Albanezilor din România

Facebook Comments