Ministerul Sănătăţii atrage atenţia românilor: Nu luați preventiv iodură de potasiu. Poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide!

Amenințarea Rusiei legată de un posibil conflict nuclear, precum și luptele intense care se dau în aceste zile în apropierea centralelor nucleare din Ucraina, au provocat un val de panică în rândul românilor care s-au înghesuit în farmacii pentru a achiziționa iodură de potasiu, medicament folosit în cazul unor incidente nucleare.

0

Autoritățile atrag însă atenția că medicamentul poate cauza afecțiuni ale glandei tiroide dacă este luat preventiv. „Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ“, a anunțat Ministerul Sănătății.

Presa a semnalat faptul că, în ultimele zile, prețul acestui medicament a crescut de peste patru ori, însă chiar și așa el nu se mai găsește în farmacii. Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv. Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de iodură de potasiu. Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

Facebook Comments