Mujicii, europenii şi Dumnezeu

0

Mi-l amintesc pe bunicul meu povestindu-ne cum erau ruşii, care au intrat în România în Al Doilea Război Mondial. Bunicul era dintr-un sat de pe lângă Craiova, Motoci, şi avea o familie grea cu opt copii, iar ruşii intrau în case şi le luau tot: şi animale, dar şi bruma de mâncare. Ni se părea atunci că este o veche poveste tristă. Dar ceea ce mi-a rămas în memorie este caracterizarea ruşilor prin răutate şi mojicie, adică obrăznicie, impertinenţă şi bădărănie. Nu degeaba li se spunea mujici!
Lăsând la o parte trecutul cu amintirile lui dureroase, prezentul este la fel de tragic şi îngrijorător. De unde, în primă instanţă, părea destul de pasiv, Occidentul reuşeşte să câştige acest război comunicaţional, impunându-şi propriul narativ de război şi demonizând eficient Federaţia Rusă şi pe Vladimir Putin în războiul de cucerire pe care îl duc în Ucraina. Un rol decisiv l-au avut SUA şi preşedintele Biden, care au punctat foarte bine pe acest subiect în ultimele săptămâni, forţând şi Europa (din perspectiva narativă) să se alinieze direcţiei de comunicare şi acţiune impuse de Statele Unite.

România este protejată datorită strategiei asumate în cele două mandate de preşedinte ale lui Traian Băsescu: alianţa strategică cu SUA prin branşarea clară a României la deciziile de securitate de la nivelul NATO şi de la nivelul UE şi întărirea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice pe flancul estic prin scutul antirachetă defensiv de la Deveselu, în condiţiile în care fostul USL (PSD si PNL) s-a opus (ba că „e prea scump”, ba că „nu e necesar”). Ce s-ar fi întâmplat acum, dacă preşedintele Băsescu ar fi fost evaziv şi ar fi cedat opoziţiei PSD-PNL? Lesne de imaginat!

Revenind pe plan intern, ar trebui să ne concentrăm pe patru obiective:
1. Aderarea României la Spaţiul Schengen. Dacă ţara noastră este suficient de bună pentru a ţine Flancul Estic şi pentru a proteja graniţa euro-atlantică, atunci trebuie să fie suficient de bună şi pentru Spaţiul Schengen.
2. Repunerea Republicii Moldova pe traiectoria aderării la UE în viitorul apropiat, iar preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, atrage mereu atenţia asupra acestui subiect fierbinte pentru fraţii noştri.
3. Drepturi şi libertăţi pentru etnicii români din Ucraina. Dacă Ucraina vrea în UE şi NATO, atunci să acorde drepturi etnicilor români şi să revină asupra recunoaşterii limbii moldoveneşti (tot o aberaţie rusească).
4. Să accelerăm procesul independenţei energetice a României. Mesajul pentru toată lumea trebuie să fie: avem gaze în Marea Neagră, să vină marile companii energetice europene şi americane să le extragă.

O comunicare excelentă a avut în această perioadă preşedintele Băsescu. A fost extraordinară ideea domniei sale de unire cu Moldova, întrucât astfel ar fi sub scutul NATO. De asemenea europarlamentarul Eugen Tomac este implicat direct în gestionarea crizei generate de război prin simplificarea procedurilor de intrare în ţară a zecilor de mii de refugiaţi din Ucraina. Acum cred că ar fi momentul ca şi preşedintele Iohannis să fie mai prezent în viaţa publică de la noi. Românii aşteaptă de la cei pe care l-au votat cu un scor istoric în 2019, pentru un al doilea mandat, să le spună ce se întâmplă în viitorul apropiat şi care este drumul de urmat. Dar se pare că tocmai acum a ales calea unei comunicări frugale şi indirecte pe Facebook!

În rest, să avem grijă unii de alţii şi Dumnezeu să ne fie aproape!

Facebook Comments