Lucian Bode recunoaşte: Există poliţişti în cârdășie cu infractorii

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a recunoscut luni că în Poliţia Română există, pe lângă poliţişti slab pregătiţi, şi poliţişti care sunt în cârdășie cu infractorii. Declaraţiile dure ale ministrului vin în urma a două evenimente şocante care au adus în atenţia opiniei publice o instituţie aflată, de ani buni, în „moarte clinică“.

0

Lucian Bode a anunțat că va fi revizuită procedura de selecţie a polițiștilor din sursă externă, în urma accidentului de săptămâna trecută, când un polițist recrutat astfel a accidentat mortal o fetiță pe trecerea de pietoni și a rănit o alta. „Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a acoperi acest eficit de personal uriaş din MAI, aproape 30.000 de funcții. Vom pune accent în continuare pe recrutarea de specialiști în cadrul MAI, în acțiunile de recrutare din sursă externă.
Este de asemenea necesar să creștem cifra de școlarizare, lucru care s-a întâmplat anul trecut. Avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2022 din ultimii 5-6 ani. Dincolo de pregătirea din școală, dincolo de pregătirea de câteva luni după recrutarea din sursă externă, considerăm că este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților MAI”, a declarat Bode.

Lucian Bode

Referitor la cazul din Bolintin Vale, acolo unde membri unui clan, care terorizează de ani buni localitate, au ucis un om, ministrul de Interne consideră că el a scos la iveală „putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an” în ultimii 30 de ani. „Resurse umane insuficiente, câteodată slab pregătite, câteodată în cârdășie cu puterea politică locală și câteodată în cârdășie cu infractorii. Avem sute de comunități în România ca aceasta, cu 15 – 20.000 de locuitori, din care 2.000 – 3.000 reprezintă populația activă. Ceilalți nu sunt nici șomeri, nici nu înregistrează alte venituri și ne punem întrebarea evident din ce trăiesc. Și avem și răspunsul de unde aceste cifre alarmante pe zona infracționalității, a furturilor și așa mai departe”, a mai spus Bode.

Facebook Comments