Aşa se face că, luni, Cristian Diaconescu a anunțat, într-un mesaj publicat pe pagina personală de Facebook, că a convocat o ședință a conducerii partidului, după ce anterior, într-o altă ședință organizată săptămâna trecută, despre care susţine că este nestatutară, s-ar fi decis convocarea Congresului pentru schimbarea conducerii partidului. „Astăzi, a fost convocată, în mod statutar ședința CEN a PMP. Aceeași grupare, condusă de domnul Tomac, care în data de 12 ianuarie a încercat, în mod abuziv, preluarea conducerii partidului, acum vine și amenință pe toate căile membrii CEN, să nu participe la ședința de astăzi. Se încearcă astfel blocarea asigurării majorității necesare pentru a putea fi luate măsuri. Astăzi, voi supune dezbaterii CEN, întreaga poveste, în detaliu și cu dovezi clare, a acțiunii abuzive din 12 ianuarie, lăsându-vă pe dumneavoastră să trageți concluziile privind “bunele intenții” în ceea ce privește soarta acestui partid. În egală măsură vă informez că cel mai târziu mâine dimineață, încălcările grave statutare și legale în legătură cu adunarea din 12 ianuarie vor face obiectul unor acțiuni în instanță.
Nu am putut participa la adunarea din 12 ianuarie, deoarece în primul rând nu am fost invitat, organizatorii acesteia fiind cât se poate de conștienți de ceea ce urmau să facă. Astfel deși mă aflam în sediul PMP, am fost pus în imposibilitatea de a participa la adunare. În plus, din păcate, domnul Tomac și partenerii săi, au creat o conjunctură neplăcută în care prezența mea ca și Președinte la întâlnire, ar fi transformat automat adunarea într-un Colegiu statutar (ceea ce își și dorea domnul Tomac, îngrijorat și conștient că nu are suficiente semnături pentru demersul său).
Postez acest mesaj aici deoarece pe pagina PMP Oficial domnul Tomac mi-a blocat accesul, în data de 12 ianuarie. Încă o dovadă grăitoare a strategiei abuzive a domniei sale de a îmi bloca căile de comunicare cu dumneavoastră”, a scris liderul PMP.
În urmă cu o săptămână, Eugen Tomac îl acuza la rândul său pe Cristian Diaconescu că partidul nu a mai avut o şedinţă de peste două luni, considerând că acest lucru este inadmisibil. „PMP nu a mai avut o ședință de partid de mai bine de două luni. Ori acest aspect este inadmisibil în rândul unei structuri politice, mai ales că după PSD și PNL suntem partidul cu cei mai mulți reprezentanți în administrația locală. De asemenea, am fost șocat că, deși domnul președinte al PMP era în sediul central al partidului în care avea loc reuniunea a 70% din liderii partidului, a ales să nu participe, acuzând ulterior, în mod incorect, că întâlnirea noastră este una ilegală. Această abordare, pe care nu am înțeles-o și nu o voi înțelege niciodată, ne-a determinat pe mine și majoritatea colegilor să adoptăm decizia de a convoca cu unanimitate de voturi un nou congres”, a scris europarlamentarul.
Surse politice susţin că motivul scandalului dintre cele două tabere îl reprezintă negocierile pentru fuziunea prin absorbţie cu PNL, fiecare dintre cei doi lideri încercând să-şi negocieze viitorul politic, Cristian Diaconescu vizând un post de ministru, în vreme ce Eugen Tomac ar dori să primească un loc eligibil pe lista PNL pentru Parlamentul European.