Comuna Calopăr, proiecte de peste 20 de milioane de lei, depuse pentru finanţare prin programul „Anghel Saligny”

Demararea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” ar putea însemna şansa comunei doljene Calopăr pentru rezolvarea problemelor de infrastructură. Edilii au depus deja două cereri de finanţare pentru două proiecte de anvergură, cu o valoare cumulată de peste 23 de milioane de lei.

0

Cel mai consistent dintre proiecte prevede modernizarea drumurilor comunale din Calopăr. Proiectul are în vedere consolidarea şi modernizarea drumurilor de interes local pe o lungime de peste 9,3 kilometri, cu asigurarea accesului proprietăţilor riverane. Investiţia, potrivit cererii de finanţare trimise deja de Primăria Calopăr pe adresa Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei s-ar ridica la 18,2 milioane de lei, fără TVA, lucrările urmând a fi realizate în 12 luni. La finanţarea obiectivului de investiţii, autorităţile locale ar urma să contribuie şi ele, din propriul buget, cu peste 200.000 de lei.

Bani pentru finalizarea sistemului de alimentare cu apă

Cealaltă cerere de finanţare depusă la minister are  în vedere o investiţie în sistemul de alimentare cu apă din comună. Este vorba despre restul lucrărilor de executat, cu o  valoare estimată de 5,5 milioane de lei, contribuţia bugetului local fiind în acest caz de aproximativ 147.000 de lei. Potrivit documentaţiei depuse în vederea obţinerii finanţării prin PNI „Anghel Salingny”, investiţia ar urma să asigure o sursă nouă de apă, o staţie de tratare, precum şi un nou rezervor de înmagazinare a apei potabile, numărul beneficiarilor potenţiali ai proiectului ridicându-se la peste 2.000 de persoane. Şi în acest caz, termenul de execuţie a lucrărilor este stabilit la 12 luni.

Drumurile comunale, finanţate şi de la bugetul local

Până să vină banii din programul naţional, edilii din Calopăr investesc din bugetul local pentru a aduce la zi infrastructura comunei. Reţeaua de drumuri comunale are programate lucrări finanţate din vistieria proprie pe alţi 6 km de drum. „Avem deja pregătite şi două lucrări de reabilitare realizate din fonduri proprii. Avem un proiect pentru asfaltarea a 2 km de drum comunal, pentru care avem alocaţi aproximativ 1,1 milioane de  lei. De asemenea, avem în plan şi pietruirea a altor 4 km de drum comunal. Am achiziţionat deja balastrul pentru această lucrare şi o vom demara în primăvara anului viitor, când condiţiile meteo ne vor permite. Dacă reuşim să realizăm lucrările de reabilitare a drumurilor pe care ni le-am propus, finanţate fie prin Anghel Saligny, fie prin intermediul bugetului local, ar mai rămâne un procent de reabilitat de aproximativ 8 la sută din totalul drumurilor”, a declarat primarul Daniel Bobin. De asemenea, până la finalizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă, primăria a demarat un program de reabilitare a tuturor fântânilor comunale, aflat deja în curs de implementare.

Reabilitări şi terenuri de joacă şi de sport pentru şcolile din Calopăr

Tot anul viitor sunt programate să înceapă şi lucrările de reabilitare a şcolii din Panaghia, investiţie estimată la 150.000 de lei, cu fonduri asigurate tot din bugetul local, proiectul urmând a fi pus în operă în funcţie de calendarul anului şcolar, când vacanţele vor permite intervenţia muncitorilor. Între timp, autorităţile locale au demarat edificarea unui loc de joacă pentru copiii din Panaghia, aflat la ora aceasta aproape de finalizare. De altfel, Primăria Calopăr a investit deja în unităţile şcolare din comună şi pe parcursul anului care stă să se încheie. Aflat la primul mandat, primarul Bobin a început seria lucrărilor la imobilele din patrimoniul primăriei, cu reabilitarea împrejmuirilor la toate cele patru unităţi şcolare din comună, aflate în stare de degradare, costul lucrărilor apropiindu-se de 100.000 de lei. În satul Calopăr este de asemenea în curs de realizare, de fapt la câteva zile de finalizare, un nou teren de sport, sintetic, destinat tinerilor din comună.

Facebook Comments