Mai puţini, dar mai bogaţi
Consilierii locali craioveni trec anul în efectiv restrâns

Aleşii locali craioveni pierd doi colegi din actuala legislatură, dar au parte de o ultimă rectificare de buget pozitivă pe final de an. Încă o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal a fost programată cu câteva zile înaintea sărbătorii Crăciunului.

0

Principalul punct aflat pe ordinea de zi a întrunirii are în vedere ajustarea bugetului local al Craiovei, în ton cu ultimele tranşe de bani sosite în vistieria municipiului reşedinţă de judeţ de la bugetul central. În Bănie vin, în total, 8,5 milioane de lei dintre care 5 milioane reprezintă sume din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, iar 3,5 milioane de lei constituie contribuţia bugetului central la finanţarea instituţiilor de cultură din subordinea autorităţilor locale, contribuţie restantă de la finalul lunii august. „Prin adresa nr. CRR-TRZ 22231/2021 Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova ne comunică suplimentarea cu 5.000,00 mii lei a sumelor din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021 plata cheltuielilor curente şi de capital. Conform prevederilor art.1, alin.1 din Hotărârea Guvernului nr.1254/2021 privind repartizarea sumelor corespunzătoare cotei prevăzute la art. 6 alin. (1), lit. e) din Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr. 15/2021, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici, din sumele încasate din impozitul pe venit la bugetul de stat ulterior datei de 31 august 2021, inclusiv sumele rămase nerepartizate aferente perioadei 1 ianuarie 2021 – 31 august 2021 s-a aprobat repartizarea către municipiul Craiova a sumei de 3.566 mii lei”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Banii de la Guvern, pe ţeavă spre masterpanul de apă

Cele două tranşe guvernamentale vor avea aceeaşi destinaţie, reprezentanţii primăriei precizând că au asigurat din surse proprii necesarul pentru instituţiile de cultură. Alocările de la bugetul central vor fi dirijate către investiţiile derulate de CAO, mai precis către lucrările realizate în cadrul masterplanului judeţean de apă şi apă uzată, la care municipalitatea craioveană are de suportat  cotă de cofinanţare. „Întrucât municipiului Craiova a asigurat din bugetul local plata salariilor şi funcţionarea Operei Române Craiova, Teatrului de Copii şi Tineret Colibri şi a Filarmonicii Oltenia în anul 2021, suma repartizată municipiului de la bugetul de stat prin Hotărârea Guvernului nr. 1254/2021 de 3.556,00 mii lei, va fi repartizată către alte activităţi pentru care nu s-a putut asigura finanţarea integrală până la finele anului 2021. Prin adresa nr. 227765/2021, Direcţia Servicii Publice propune alocarea sumei de 8.566,00 mii lei, reprezentând participarea municipiului Craiova la cofinanţarea «Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj în perioada 2014-2020», pentru lucrările efectuate în perioada 2020-2021”, se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre. Potrivit notei de fundamentare întocmite de funcţionarii primăriei, cele 8,5 milioane de lei reprezintă peste o treime din cota pe care trebuie să  o acopere autorităţile locale craiovene pentru derularea masterplanului, suma totală fiind de peste 21 de milioane de lei.

Doi aleşi locali, trecuţi în rezervă. Rezerva de cadre a partidului

Consilierii craioveni s-au întâlnit mai mult on-line în ultimul an

Tot la ultima şedinţă din acest an apar şi două proiecte ce privesc componenţa consiliului local, aleşii locali primind în dosarele de şedinţă demisiile a doi dintre colegi. Este vorba despre doi consilieri locali ai PSD, care lasă fotoliile din legislativul local pentru funcţii în alte ramuri ale administraţiei. Dana Barbu renunţă atât la funcţia de viceprimar, cât şi la cea de consilier local şi trece strada A I Cuza, până la Palatul Administrativ, fiind propusă din partea PSD Dolj pentru a ocupa funcţia de prefect. Un alt pesedist, Cristian Vasilcoiu, părăseşte consiliul local şi, din nou, Craiova, acesta fiind în cărţi pentru un post de secretar de stat la Ministerul Muncii. În condiţiile date, deşi cu un an mai târziu decât se aşteptau, PNL şi USR obţin o binemeritată majoritate în consiliul local municipal şi petrec Revelionul dominând copios pe adversarii pesedişti şi ecologişti. Asta pentru că, deocamdată, nu au apărut şi proiectele de înlocuire în consiliul local a celor doi pesedişti.    

Facebook Comments