Scriitorul Octavian Soviany, laureatul primei ediţii a premiului literar „Cezar Ivănescu”

0

Pentru a marca „Anul Cezar Ivănescu”, instituit cu ocazia marcării a 80 de ani de la naşterea marelui poet român, cu origini albaneze pe linie maternă, Asociaţia Liga Albanezilor din România a inaugurat un premiu literar anual dedicat scriitorilor de limbă română, dar care au origini în rândul minorităţilor naţionale.

La cea dintâi ediţie, premiul i-a fost decernat scriitorului Octavian Soviany, un nume bine cunoscut în literatura română contemporană, provenit dintr-o familie cu origini etnice diverse. Bunicul patern al scriitorului era originar din zona de sud-est a Albaniei şi a ajuns în România la începutul secolului al XX-lea.

Trofeul şi placheta „Cezar Ivănescu” i-au fost decernate lui Octavian Soviany în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 8 decembrie a.c., la Muzeul Naţional al Literaturii Române, în prezenţa deputatului Bogdan-Alin Stoica, secretarul general al ALAR, a coordonatorului Centrului Cultural Albanez, Dr. Luan Topciu, dar şi a Clarei Aruştei, fiica adoptivă a lui Cezar Ivănescu. De asemenea, laureatul va primi şi un premiu în bani, de 5.000 lei, din partea Asociaţiei Liga Albanezilor din România.

Prieten şi admirator al lui Cezar Ivănescu, scriitorul Octavian Soviany s-a declarat onorat şi recunoscător pentru premiul oferit, subliniind totodată că îl dedică atât bunicului său patern, venit din Albania în România în secolul trecut, cât şi lui Cezar Ivănescu, de la care a avut foarte multe de învăţat în ceea ce priveşte poezia.

Reportajul video realizat de ALAR cu ocazia ceremoniei de la Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost difuzat pe canalele online ale organizaţiei şi a acumulat peste 15.000 de vizionări, semn al aprecierii de care se bucură atât organizaţia noastră, cât şi Cezar Ivănescu şi Octavian Soviany.

Facebook Comments