Cercetătorii israelieni spun că eficacitatea vaccinului Pfizer scade vertiginos la 4-6 luni după vaccinare

Un studiu al cercetătorilor din Israel, care a analizat peste 1,3 milioane de fișe medicale ale unor persoane imunizate cu vaccinul Pfizer/BioNTech, a scos la iveală că eficacitatea serului Pfizer scade vertiginos la 4-6 luni după vaccinare. Aşa se face că, spre exemplu, persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu cele două doze ale vaccinului anti-Covid în lunile ianuarie și februarie au avut o probabilitate cu 51% mai mare de a contracta coronavirusul în luna iulie comparativ cu cei care s-au vaccinat în martie sau aprilie.

0

Echipa de cercetători de la Institutul Kenyon din Ierusalim (KI) și de la Centrul de Cercetare și Inovare Maccabi din Tel Aviv (KSM) a realizat un studiu retrospectiv de cohortă care a comparat incidența infecțiilor în rândul persoanelor care s-au inoculat anti-Covid la începutul campaniei de vaccinare din Israel (ianuarie și februarie) și printre cei care s-au vaccinat două luni mai târziu (martie și aprilie), anunţă HotNews, care citează un articol publicat în Jerusalem Post.
Studiul, care a analizat peste 1,3 milioane de fișe medicale ale unor persoane imunizate cu vaccinul Pfizer/BioNTech, a scos la iveală faptul că riscul infecției a fost semnificativ mai mare pentru persoane în funcție de cât de devreme s-au vaccinat, fiind observat și un trend de risc mai ridicat de spitalizare. Cercetătorii afirmă că rezultatele sunt consecvente cu alte studii făcute asupra acestui subiect, acestea arătând la rândul lor un declin al nivelurilor de anticorpi și compușilor din sistemul imunitar la 4-6 luni după vaccinare.
Mai mult, datele au arătat că vârsta persoanelor nu a avut niciun efect asupra scăderii eficacității vaccinului, adică protecția oferită de acesta a scăzut pentru toată lumea, nu doar în cazul vârstnicilor. „Eficacitatea vaccinului scade pentru toată lumea, potrivit studiului”, afirmă dr. Barak Mizrahi, coordonatorul cercetării.

Mizrahi spune că eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut tot mai accentuat cu cât a trecut mai mult timp de la a doua doză, însemnând că persoanele care s-au vaccinat în ianuarie au prezentat un risc mai mare de a contracta coronavirusul decât cei inoculați în februarie, ș.a.m.d.

Facebook Comments