Daniela Oteșanu: ” 1,5 milioane de români trăiesc cu mai puţin de 5 euro pe zi, este o tragedie națională!”

Deputatul PSD de Vâlcea, Daniela Oteșanu, subliniază într-o declarație politică în plenul Camerei Deputaților că social-democrații intră la guvernare pentru a-i ajuta pe români, nu pentru funcții. Ea a precizat că una dintre prioritățile PSD va fi creșterea veniturilor cetățenilor.

0

„1,5 milioane de români trăiesc cu mai puţin de 5 euro pe zi, o sumă infimă, de şase ori mai mică decât cea cu care trăiesc cei mai săraci europeni. Este o tragedie naţională şi tocmai de aceea PSD insistă pe necesitatea creşterii veniturilor.

Este o ruşine naţională, este revoltător şi inacceptabil că atât de mulţi români să ajungă la limita de jos a subzistenţei. Polarizarea socială a atins dimensiuni groteşti şi tocmai de aceea PSD e determinat să crească veniturile, respectiv alocaţiile, pensiile şi salariul minim.

De ce trebuie neapărat să fie majorate alocaţiile, salariul minim şi punctul de pensie?

Cele trei măsuri se adresează categoriilor sociale cele mai lovite de creşterea galopantă a preţurilor – familiile cu mulţi copii, angajaţii cu venituri mici, mai ales din zona privată şi pensionarii care în medie câştigă 1.600 de lei. Aceste trei categorii nu pot face faţă majorărilor uriaşe ale preţurilor la energie, căldură, alimente şi medicamente. Este o protecţie socială necesară în acest moment critic în care se află România. De aceea, cele trei măsuri sunt obligatorii pentru viitorul guvern şi nu sunt negociabile din perspectiva PSD.

Mulţi se întreabă de unde vin banii pentru asigurarea celor trei măsuri? În primele 10 luni ale acestui an, mai ales pe fondul inflaţiei, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 40 de miliarde de lei şi vor continua să crească în momentul în care majorările de la energie se vor adăuga preţurilor de producţie pentru bunurile de larg consum. Dacă aceste creşteri de preţuri au condus la creşterea sumelor colectate la buget din taxele puse comerţ, atunci e absolut necesar ca o parte din bani să ajungă în buzunarul celor mai vulnerabile categorii sociale.

Efortul bugetar se resimte doar în cazul alocaţiilor şi pensiilor. Creşterea salariului minim reprezintă o sursă suplimentară de venituri la bugetul de stat, creşte salariul, creşte şi valoarea taxelor pe salariu încasate la buget.

Aceste creşteri de venituri pentru categoriile de populaţie vulnerabilă nu trebuie judecate în mod contabil cum s-a procedat până acum în guvernarea de dreapta. Cea mai mare parte a acestor bani suplimentari care vor ajunge în buzunarele a milioane de români se vor duce pentru achiziţia de alimente şi medicamente şi alte bunuri de strictă necesitate, ceea ce va spori şi taxele încasate de stat, aferente acestor bunuri.

PSD vrea să se ajungă rapid cu nivelul alocaţiilor la nivelul prevăzut de legea adoptată în Parlament, confirmată de CCR, dar modificată repetat şi amânată prin ordonanţă de urgenţă de guvernările de dreapta.

PSD susţine majorarea pensiilor cu 11% încă din prima lună de guvernare.

PSD susţine creşterea salariului minim de la 2300 la 2550 de lei, de la 1 ianuarie 2022.

Acestea sunt măsurile esenţiale pentru menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei şi implicit a consumului, element esenţial pentru minima funcţionare a economie.

Din perspectiva PSD, Legea pensiilor şi Legea salarizării, aşa cum sunt acum în vigoare, sunt elemente esenţiale pentru eliminarea inechităţilor sociale.

Să fie clar pentru toată lumea că PSD nu intră la guvernare pentru funcţii, ci pentru a aplica soluţii la situaţiile critice din prezent, astfel încât să se producă stabilizarea şi apoi revenirea la normalitate în vederea relansării economice şi sociale!”, a declarat deputatul PSD.

Facebook Comments