Persoanele nevaccinate anti-Covid ar putea suporta costurile spitalizării

Vehiculată deja de mai mult timp, varianta ca persoanele nevaccinate anti-Covid 19 să fie obligate să suporte costurile internării şi tratamentului în cazul în care se îmbolnăvesc şi ajung la spital începe să capete contur. Calculele arată că, în această situaţie, pacienţii ar putea fi nevoiţi să achite mii de euro.

0

Propunerea, considerată a fi controversată şi posibil chiar nelegală, a fost făcută în Comisia de Sănătate de către Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, arată jurnaliştii de la antena3.ro. „Prin derogarea de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la art. 5, care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pentru tratamentul COVID-19, achită cheltuielile de spitalizare. După expirarea perioadei prevăzută la alin.5, costurile privind testarea împotriva SARS CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților publice și private prevăzute la art.1 și 2”, a declarat Nelu Tătaru. 
Propunerea are şi susţinerea reprezentanţilor USR. „Eu susțin un anumit tip de echitate în sistemul sanitar, cu consecvență încă de la începutul pandemiei. Dacă tu refuzi un tratament pe care statul român l-a plătit deja, vaccinul, de ce atunci să iei locul în spital unui pacient cu boală cronică, care nu poate evita boala asta”, susţine deputatul Emanuel Ungureanu. 

PSD se opune

Totuşi, sunt şanse mici ca propunerea lui Nelu Tătaru să devină realitate deoarece social-democraţii sunt de părere că o astfel de condiţie ar face mai mult rău pentru că persoanele infectate ar evita pe cât posibil spitalul şi ar ajunge în faţa medicilor când ar fi mult prea târziu. „În mod evident nu am fost de acord și cred că au înțeles și partenerii noștri de discuție că plata serviciilor medicale de nevaccinați este exclusă. Este exclusă și din punct de vedere medical. Ar accentua problemele legate de prezentarea la spital, tardivă, a celor care sunt infectați. Ori noi vrem că pacienții să se prezinte cât mai repede la spital și propunerea PNL este o barieră“, a spus Alexandru Rafila.
În plus, chiar şi președintele PNL, Florin Cîțu, a dat de înțeles că încă nu s-a luat o decizie clară în acest caz și că totul este, în acest moment, doar la nivel de discuție. 

Costuri uriaşe pentru pacienţii care ajung la ATI

Conform jurnaliştilor de la antena3.ro, costurile cu spitalizarea și tratamentul pacienţilor Covid care ajung în secţiile ATI sunt uriaşe şi pot ajung depăşi cu uşurinţă 10.000 de euro. O sumă greu de suportat pentru majoritatea românilor. Astfel, o singură zi de spitalizare la ATI costă 7.500 de lei, o zi de spitalizarea în secţiile normale costă aproximativ 2.575 de lei, în vreme ce o cură de 6 zile cu Remdesivir înseamnă peste10.000 lei.

Facebook Comments