PNRR nu are nevoie de piedici politice

0

Una dintre cele mai mari oportunităţi ale României postdecembriste este, fără îndoială, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vorbim despre aproape 30 de miliarde de euro pe care le putem aduce în economia românească şi cu care putem implementa reformele de care avem atâta nevoie. Din păcate, mulţi par să trăiască cu impresia că aprobarea PNRR de către Comisia Europeană a fost cel mai dificil pas, iar de-acum înainte va începe partea mai uşoară, iar banii vor curge liniştiţi către noi. În realitate, eforturile depuse până acum au fost partea cea mai simplă, iar greul de-abia acum începe.
Demararea implementării celor 107 proiecte incluse în PNRR ar trebui să fie prioritatea zero pe termen mediu şi lung al României. Pentru că, aşa cum s-a menţionat în nenumărate rânduri, cele 29,2 miliarde de euro vor veni în tranşe şi doar dacă România va atinge ţintele pe care şi le-a asumat în acel document. Iar Comisia Europeană a subliniat că nu va accepta niciun fel de abatere de la calendarul negociat.
Aşa că nu este suficient că am reuşit să semnăm PNRR-ul, trebuie să îndeplinim întocmai şi obligaţiile ce ne revin în vederea operaţionalizării sale. Însă pentru asta este nevoie de un guvern cu puteri depline care să se bazeze pe o majoritate politică stabilă şi puternică. Asta deoarece va trebui să adoptăm, în perioada următoare, mai multe acte normative necesare în vederea implementării efective a PNRR, fie prin hotărâri de Guvern, fie prin proiecte de lege votate în Parlament. Mai mult, avem nevoie ca instituţiile responsabile ale statului să aibă capacitatea de a executa cât mai fidel cu putinţă toate punctele conţinute în PNRR, astfel încât să nu punem în pericol finalizarea acestor proiecte vitale pentru viitorul şi dezvoltarea României.
Prima tranşă de finanţare, în valoare de 3,7 miliarde de euro, este programată pentru luna decembrie a acestui an. Aşadar, banii europeni vor veni foarte curând, iar noi trebuie să fim pregătiţi!

Alin Stoica – deputat al minorităţii albaneze

Facebook Comments