Cât ne mai furăm singuri căciula?

0

Trăim într-o perioadă în care politica este mai presus de orice. Toţi românii urmăresc ca într-o telenovelă slăbuţă (ca să mă exprim elegant) actorii politici de pe prima scenă a ţării. În fiecare seară, cetăţeanul mai întâi vizionează un canal de ştiri să vadă cui „va cere mâna“ PNL, PSD-ului sau USR-ului, dacă se va realiza căsătoria, ce şanse de convieţuire va avea noua familie Penelepesede, se va supăra de-adevăratelea şi va pleca „să cânte la altă masă“ mandolinistul de la PNL, care liberali nu vor accepta căsătoria din interes cu pesede? Şi, trebuie să recunoaştem, este o telenovelă cu acţiune, intrigă, personaje cunoscute, schimbări de situaţii, cu ,,una spunem şi alta facem”… tot tacâmul, ce mai!
Numai că realitatea obiectivă este deformată voluntar sau involuntar, ne minţim şi ne autominţim, uneori chiar dincolo de puterea noastră de înţelegere. Viaţa ar fi mai stresantă dacă fiecare decizie, fiecare eveniment, ar fi trecute prin filtrul raţiunii şi nu al intereselor, aşa că, în general, românii aleg pragmatismul.
Şi lăsând la o parte filmul (comic dacă nu ar fi tragic) al politicii româneşti, cam aşa stau lucrurile şi în cazul noii tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici) şi rolul ei în procesul de decarbonare. Cum a apărut ştirea că România va putea beneficia de această nouă tehnologie, cum au sărit ONG-uri, specialiştii (că doar suntem ţara cu 16 milioane de specialişti în toate domeniile!!!), oameni de bine (pro ruşi sau anti- americani) să-şi dea cu părerea. Ba că e riscant, ba că e prea devreme, ba că de ce în România… ce mai, dezbateri în toată regula care sunt întrecute în audienţă doar de telenovela politică.

Este absolut normal să existe o anume reticenţă privind energia nucleară, pentru că de-a lungul timpului au existat accidente regretabile la centrale nucleare, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne opunem progresului şi cercetării. Pentru că nu trebuie uitat faptul că, la noi, domeniul cercetării şi inovării a rămas orfanul bugetar de serviciu. Comisia Europeană a facut nenumărate recomandări guvernelor de la Bucureşti de a acorda o atenţie sporită acestui domeniu, România continuând de ani buni să fie la coada clasamentului UE în privinţa investiţiilor în cercetare şi inovare.

Reactoarele Modulare generează energie fără emisii de carbon, minimizând impactul asupra mediului, pot fi construite pe amplasamentele centralelor pe cărbuni ce vor fi închise (de ex. termocentralele Turceni, Rovinari sau Işalniţa, din zona Olteniei), putând rezolva problemele energetice pentru comunităţile locale, la costuri eficiente şi preţuri stabile, cu multiple beneficii socio-economice (menţin şi creează noi locuri de muncă, formează o nouă generaţie de ingineri, contribuie cu proiecte la economia şi industria locală). SRM-urile sunt folosite de SUA încă din anii 50, alimentând submarine nucleare, spărgătoare de gheaţă şi aceeaşi tehnologie este folosită şi în misiunile NASA de pe Marte.

Asta şi pentru că în SUA (şi în multe alte ţări din Europa şi din lume) cercetarea are locul care i se cuvine şi rezultatele se văd!

Facebook Comments