Se întâmplă în Mehedinţi
Șmecherii primesc de la stat indemnizaţie de handicap şi însoţitor, dar lucrează în construcţii, în străinătate!

Un recent control efectuat de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi a scos la iveală o situaţie uluitoare. Un număr considerabil de mehedinţeni primesc indemnizaţii de handicap gradul I, cu însoţitor, dar ei sunt atât de sănătoşi, încât au plecat la muncă în străinătate. Controlul a plecat de la unele informaţii potrivit cărora mai multe persoane încasează nejustificat sume mari de bani, după ce s-au declarat handicapaţi. În cazul acestora, a fost luată măsura sistării plăţii acestor venituri.

0

„Din păcate, avem confirmări ale faptului că încadrarea în grad de handicap pare să fi devenit o afacere. Dincolo de angajaţii din instituţiile publice, încadraţi în diverse grade de handicap, pentru care am cerut – în urmă cu câteva luni – reevaluări şi unde s-a constatat că un sfert dintre aceştia sunt încadraţi pe nedrept în grad de handicap, acum, am făcut solicitări către toate primăriile din judeţ, pentru a afla dacă persoanele încadrate în grad de handicap mai locuiesc efectiv (aşa cum prevede legea) în judeţ, sau sunt plecate în străinatate – informaţie pe care o primisem, anterior demarării acestor controale, despre aceste persoane. În urma solicitărilor pe care le-am făcut către toate primăriile din judeţ, am constatat că zeci de persoane încadrate în grad de handicap sunt plecate la muncă în străinătate în diverse ţări – Franţa, Germania, Italia, însă, cu toate acestea, beneficiază de indemnizaţie. Un aspect foarte grav depistat, în urma controalelor, a fost acela privitor la faptul că unele dintre aceste persoane – încadrate în gradul I de handicap (adică acel grad de dizabilitate, ce presupune însoţitor) sunt plecate, la rândul lor, la muncă în străinătate. Gradul I cu însoţitor presupune că ai afecţiune foarte gravă, pentru care îţi trebuie însoţitor şi nu te poţi descurca singur. În momentul în care eşti încadrat într-un grad de handicap cu însoţitor şi, totuşi, pleci la muncă în străinătate, e clar că, undeva, a existat o deficienţă în întocmirea dosarului de handicap. În urma centralizării adreselor primite de la primării, am făcut demersuri pentru sistarea plăţii ajutoarelor pentru persanele respective. Mai mult decât atât: în cazul persoanelor încadrate în gradul I, cu însoţitor, voi solicita o reevaluare a acestora: nu poţi fi încadrat în grad de handicap şi tu să fii plecat să munceşti în construcţii, în Anglia, spre exemplu. Statul suntem noi, cu toţii şi nu ne putem bate joc de resursele lui, crezând că este un sac fără fund. Vom continua această acţiune de evaluare a persoanelor asupra cărora planează suspiciuni. Nu vom putea, cu siguranţă, să îi depistăm pe toţi cei care fac astfel de fapte, dar încercăm, pe cât posibil, să diminuăm acest fenomen. Până în acest moment, am depistat 60 de persoane în această situaţie. Toate primăriile, către care am făcut solicitare de anchete sociale, au răspuns: unele mai serioase, altele au tratat cu superficialitate. Avem, însă, situaţii, în care am identificat 15 cazuri într-o singură comună.”, declară directorul DGASPC Mehedinţi, Adrian Bidilici.

Instituţia, aflată în subordinea CJ Mehedinţi, a început un amplu plan de verificare a modalităţii acordării indemnizaţiilor pentru persoanele aflate în dificultate, iar de fiecare dată, aceste controale şi-au atins scopul: au scos la iveală nereguli grave şi încălcări ale legii. Spre exemplu, s-a constatat că, din totalul populaţiei judeţului, aproximativ 22 de mii de persoane sunt încadrade în diverse grade de handicap, ceea ce reprezintă 10 la sută din populaţia judeţului. Pentru fiecare din neregulile întâlnite, au fost luate şi măsuri, astfel că cei care au încercat să păcălească legea au rămas fără ajutoarele primite, pe nedrept, până atunci, din partea statului. Totul: deoarece se doreşte venirea în sprijinul persoanelor care, cu adevărat, au nevoie de sprijinul statului.

Facebook Comments