Generalul „s-a detonat“. Nicolae Ciucă și-a depus mandatul

După câteva zile agonizante în care a încercat, fără niciun succes, să găsească o majoritate care să-i susțină guvernul minoritar, generalul Nicolae Ciucă, premierul desemnat, a anunțat luni seara că-și depune mandatul.

0

S-a întâmplat în cadrul Biroului Executiv al PNL, reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta situaţia privind guvernarea. Conform unor surse politice citate de adevărul.ro, mai mulţi lideri ai PNL au luat cuvântul şi au spus că partidul ar trebui să-l susţină tot pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, dar acesta să aibă un mandat flexibil, astfel încât să poată negocia un guvern majoritar fie cu USR, fie cu PSD.

Decizia lui Nicolae Ciucă nu face decât să prelungească și mai mult criza politică pe care România o traversează de când USR a ieșit de la guvernare și a votat apoi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. De atunci au avut loc două runde de negocieri convocate de președintele Klaus Iohannis, care i-a propus, în ordine, pe Dacian Cioloș și pe Nicolae Ciucă pentru a forma un guvern care să obțină votul de învestitură în Parlament. Guvernul Cioloș, compus doar din miniștri USR, a picat la vot, fiind guvernul care a obținut cele mai puține voturi, doar 88, în ultimii 30 de ani. În schimb, deși a depus un program de guvernare și o listă de miniștri, iar marți erau programate audierile în comisiile de specialitate, Nicolae Ciucă se retrage înainte de a ajunge la vot, după ce a devenit clar că nu va putea strânge cele 234 de voturi necesare pentru învestitură.
Cu siguranță, președintele Klaus Iohannis, care se află în Scoția, la summitul climatic COP26, va convoca o nouă rundă de negocieri cu partidele parlamentare în cursul acestei săptămâni, când vom afla numele următorului premier desemnat.
Oricare ar fi numele său, știm deja că marele câștigător al haosului de pe scena politică este, fără îndoială, AUR. Partidul a anunțat chiar luni că începe procedurile pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, demers care, așa cum se poate observa destul de ușor, este susținut de o majoritate covârșitoare din populație. Ba chiar, există voci care spun că retragerea lui Nicolae Ciucă este influențată de gestul AUR, președintele Iohannis încercând acum să evite momentul în care ar fi obligat să convoace alegeri anticipate și chiar referendumul pentru demiterea sa.

Facebook Comments