No menu items!
luni, martie 17, 2025

Craiova: 162.000 de euro pentru decolmatarea canalului Șerca

Primăria Craiova vrea să curețe de aluviuni și deșeuri canalul deschis Șerca, situat în vestul municipiului. Canalul pârâului Şerca are aproape 7 kilometri, se află în zona de luncă joasă a râului Jiu și prezintă colmatare din cauza depunerilor de material în timpul viiturilor, din prăbuşirea taluzurilor sau prin acumularea de diverse deşeuri şi corpuri străine, după cum susține municipalitatea.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Procedura de achiziție publică a lucrărilor pentru „curățare (decolmatare) a canalului deschis Șerca“ a fost lansată, vineri, în sistemul electronic, și are ca termen de primire a ofertelor 18 noiembrie. Primăria a ales o procedură simplificată, pune pe masă fix 800.000 de lei (cu TVA), adică aproape 162.000 de euro, și spune exact și ce trebuie să facă constructorul. „Pentru aducerea secţiunii canalului la starea iniţială este necesară o cantitate totală de 300 mc terasamente, care datorită condiţiilor de amplasament (în zona intravilan) urmează a se executa în proporţie de 100% mecanizat. Se vor executa următoarele tipuri de lucrări: excavarea mecanizată a depunerilor; încărcarea şi transportul materialului aluvionar în afara zonei, la o distanță de maxim 10 km; împrăştierea şi nivelarea materialului în straturi succesive; readucerea terenului din zonele de acces ale utilajelor la o stare cât mai apropiată de cea existentă; mobilizarea utilajelor la şi la locul decolmatării“, se arată în anunțul de participare la licitație.

Lucrările au ca scop „eliminarea pericolului obturării acestuia prin îndepărtarea aluviunilor şi a mizeriei devărsate de ploi şi alte acţiuni ale locuitorilor din zona canalului Șerca“, după cum susține municipalitatea în caietul de sarcini. Tot de aici aflăm că starea actuală a canalelor (lacurilor) deschise situate în perimetrul construibil al municipiului Craiova necesită decolmatarea acestora. „Lucrările pentru curăţare (decolmatare) sunt necesare datorită schimbării condiţiilor de colectare (descărcări de ape menajere şi depozitare de gunoaie de-a lungul lacurilor şi canalelor deschise) şi schimbarea pantei de scurgere din zona inferioară, care au condus la depuneri accentuate şi creşterea abundentă a vegetaţiei acvatice pe taluzuri şi radier, aceste lacuri devenind un posibil focar de infecţie şi un real pericol de inundare a locuinţelor din zona lor de influenţă“, se explică în document.

În prezent, apele meteorice din municipiul Craiova sunt colectate de rețeaua de canalizare unitară (separate de apele uzate prin intermediul camerelor deversoare) sau de canalizarea pluvială (unde există sistem divizor de canalizare), fiind evacuate în mod gravitațional sau prin pompare în canalul colector Craiovița și în lacul Craiovița. De asemenea, apele pluviale din zona triaj CFR și platforma Olmec sunt colectate de un canal pluvial deschis (parțial acoperit), care pornește din zona de Nord-Vest a orașului, subtraversează bulevardul Calea Severinului (zonă Electrică) și descarcă în pârâul Șerca (afluent al Jiului).

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

Soșoacă a fost interzisă în Ucraina pentru trei ani

    Decizia vine  ca urmare a activităților pro-ruse ale Dianei Șoșoacă, pe care SBU le consideră  o amenințare la...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI