Liberalii nu găsesc susţinere pentru guvernul minoritar. Cîţu: „Nu putem să evităm alegerile anticipate!“

Ecuaţia politică din acest moment se complică, iar soluţia ieşirii din această criză pare a fi, în acest moment, doar alegerile anticipatre. Asta deoarece liberalii nu reuşesc să găsească sprijinul necesar pentru învestirea Executivului condus de Nicolae Ciucă, un guven minoritar compus din PNL şi USR. Pe de-o parte, USR spune că nu susţine un guvern minoritar, ci vrea să intre la guvernare. Doar aşa, spun oamenii lui Cioloş, au garanţia că reformele pe care le-au propus vor fi implementate. De cealaltă parte, PSD ar fi dispus să voteze Guvernul Ciucă, dar pune la rândul său condiţii. Este vorba despre o listă de 10 măsuri, pe care se regăsesc creşteri de pensii, salarii şi alocaţii. În schimb, liberalii nu vor să refacă alianţa cu USR, dar nici cu propunerile PSD, pe care le consideră nerealiste.

0

„Astăzi, responsabilitatea pentru a depăşi criza politică din România este la PSD şi la USR. Ei sunt cei care trebuie să arate românilor dacă vor să trecem peste această perioadă sau nu. PSD a zis tot timpul că nu vrea la guvernare deci nu a existat niciun argument pentru ca ei să vină cu această cerinţă, iar cei de la USR au plecat de la guvernare. Soluţia, în acest moment, este acest guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă şi trecem pestea această perioadă dificilă, peste această iarnă. Putem să ne întâlnim în primăvară, să vedem dacă sunt şi alte soluţii, dar azi aceasta este cea mai bună soluţie“, a declarat Florin Cîţu. El a mai spus că, în cazul în care Guvernul Ciucă nu va trece de votul Parlamentului, singura soluţie sunt alegerile anticipate. „Există o alternativă reală, pe care nu şi-o doreşte nimeni. Dacă acest guvern nu trece, nu putem să evităm alegerile anticipate. Iar responsabilitatea trecerii României printr-o perioadă dificilă, un guvern minoritar, este a celor de la USR şi PSD. Dacă ei doresc anticipate să le spună asta românilor şi asta se va întâmpla. Altfel, trebuie să vină şi să spună că susţin un guvern PNL-UDMR, cu un premier care nu este liderul PNL, aşa cum au dorit, şi să rezolvăm criza“, a adăugat liderul PNL.

USR este tranşant: Ori cu noi ori nu votăm

Tot luni, premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, după întâlnirea cu liderul USR, Dacian Cioloş, că acest partid a dat un răspuns „tranşant“ în privinţa susţinerii guvernului propus de PNL şi UDMR. Mai exact, USR nu susţine un guvern minoritar, ci refacerea coaliţiei. „Am fost să argumentăm proiectul pentru care am solicitat această întrevedere şi este un răspuns cât se poate de tranşant: USR nu susţine un guvern minoritar şi există o soluţie şi anume aceea a refacerii coaliţiei“, a afirmat Ciucă. Premierul desemnat a mai spus că va discuta în interiorul PNL despre propunerea foştilor parteneri de guvernare. „Voi merge la partid şi voi discuta cu conducerea partidului şi vom vedea ce decizie se ia. (…) În acest moment, am încheiat discuţiile cu USR şi în funcţie de ce decizie vom lua, vom continua procesul de negociere“, a adăugat Nicolae Ciucă.

Totuşi, premierul desemnat a spus că are încă speranţe că guvernul va obţine votul de învestitură. „Am venit să solicit susţinerea guvernului minoritar pentru că situaţia e foarte dificilă. De altfel, discuţiile au plecat tocmai de la a prezenta şi recunoaşte situaţia de criză gravă prin care trece ţara în acest moment şi am solicitat ca fiecare dintre noi să dăm dovadă de maturitate politică şi să luăm decizia care se cuvine pentru ţară. (…) Cred că toţi liderii politici au maturitatea necesară şi puterea să înţeleagă că trecem printr-o situaţie deosebit de grea şi avem nevoie de un guvern cu puteri depline. (…) Voi căuta să găsesc orice soluţie posibilă să avem un guvern. Voi face tot ce este omeneşte posibil să avem, un guvern“, a mai spus Ciucă.

Facebook Comments