Iohannis cheamă partidele la o nouă rundă de consultări. Se reface coaliţia PNL-USR-UDMR sau mergem spre anticipate

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat joi, 21 octombrie, partidele la consultări în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier.

0

Anunţul Administraţiei Prezidenţiale vine la doar câteva ore după ce Cabinetul Cioloş nu a reuşit să obţină voturile necesare pentru învestire. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de domnul Dacian Cioloş. În consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin 1 şi ale art. 103 alin 1 din Constituţia României, preşedintele României convoacă consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, în data de 21 octombrie, începând cu ora 11:00“, arată Administraţia Prezidenţială.

Surse de pe scena politică spun că, în cel mai probabil scenariu, Klaus Iohannis va desemna un premier din partea PNL, altul decât Florin Cîţu. Actualul lider liberal nu este acceptat de către USR, dar nici de către o parte dintre peneliştii apropiaţi lui Ludovic Orban.
Pe de altă parte, PSD şi AUR merg tot pe varianta organizării de alegeri anticipate, astfel că este greu de crezut că vor accepta să intre în negocieri pentru formarea unui nou guvern.

Facebook Comments