Severinul, în CARANTINĂ! Situaţie disperată, spitale pline, rata de infectare se apropie de 11 la mie!
Pandemia loveşte în plin judeţul Mehedinţi

Situaţia este din ce în ce mai gravă în judeţul Mehedinţi, judeţ care, timp de mai bine de un an, a fost ferit de o rată mare de infectare cu COVID-19. Severinul se apropie cu repeziciune de o rată de infectare de 11 la 1000 de locuitori, iar autorităţile au instituit deja restricţii dure. Norocul celor vaccinaţi este că nu mai sunt obligaţi să stea închişi în case, dar pentru cei nevaccinaţi, perspectiva e sumbră. Mai puţin de o treime din populaţia judeţului s-a vaccinat.

0

Începând cu sfârşitul lunii august, numărul de infectări a crescut în judeţul Mehedinţi cu o repeziciune uluitoare. Judeţul care era oarecum ferit până în vară, înregistrând rate mici de infectare, se zbate acum sub greutatea unei avalanşe de cazuri din ce în ce mai ameninţătoare. Autorităţile au instituit deja restricţii de circulaţie dure, mai multe localităţi inclusiv Severinul sunt în carantină, spitalele şi secţiile ATI sunt pline până la refuz, iar ceea ce e şi mai grav, foarte mulţi tineri se îmbolnăvesc cu cea mai perfidă dintre variantele COVID-19, varianta DELTA. Şi mai grav, mai puţin de o treime din populaţia judeţului (91.740 de persoane) este vaccinată şi încă mai există anti-vaccinişti care trâmbiţează prin piaţă ideea că vaccinul ucide şi nu COVID-ul!

Pe 12 octombrie 2021, în judeţul Mehedinţi situaţia epidemiologică era următoarea, potrivit comunicatului oficial al DSP Mehedinţi: 11.900 persoane confirmate cu COVID-19 de la începutul epidemiei (173 cazuri de îmbolnăvire înregistrate în ultimele 24 de ore), 1.254 persoane se află în carantină la domiciliu/locaţia declarată, 31 persoane se află în carantină instituţionalizată, 1.681 persoane testate pozitiv izolate la domiciliu asimptomatice, 284 persoane internate, 516 persoane decedate de la începutul epidemiei (6 decese înregistrate în ultimele 24 de ore).

Precizăm că rata incidenţei cumulative COVID-19 la 1000 de locuitori, în judeţul Mehedinţi, era pe 12 octombrie 2021 de 7,50. La Drobeta – Turnu Severin, rata de infectare era de 10,93 la mie, iar la Orşova rata de infectare era de 5,47 la mie. Cea mai mare rată a infectărilor, aproape de 14/1000 era în comuna Brezniţa Ocol. Oricum situaţia este în continuă mişcare, cel mai probabil se schimbă de la o oră la alta. De aceea, nu neapărat datele prezentate aici sunt atât de importante, ci faptul că trendul este unul ascendent şi ameninţător.

Restricţii dure la nivelul municipiului Drobeta-Turnu Severin

Din data de 10.10.2021, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis Ordinul nr. 7705 privind instituirea carantinei zonale pentru municipiul Drobeta – Turnu Severin, cu localităţile aparţinătoare: oraşul Drobeta -Turnu Severin, Schela Cladovei, Dudaşu Schelei şi Gura Văii. Astfel, municipiul Drobeta – Turnu Severin a intrat în carantină începând de luni, 11 octombrie 2021, ora 20,00, pentru 14 zile.

Pe toată durata perioadei de carantinare, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere (se poate redacta şi de mână), a legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere;

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil;

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum şi intervalul orar necesar desfăşurării activităţii;

În interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Aceste măsuri  nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

De asemenea, nu se aplică persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate,  dar care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin documente, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea acestora.

S-au interzis următoarele activităţi: Organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise; Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in; Desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private; Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise; Organizarea şi desfăşurarea de activităţi în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte; Organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă; Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor doar în sistem „take-away” (la pachet) şi/sau catering; Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, excepţie făcând agenţiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz; Toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spaţii închise sau deschise, cu excepţia celor profesioniste organizate de federaţiile de profil; Organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri în spaţii închise.

Facebook Comments