Dacian Cioloş, premier desemnat: Avem un acord de coaliţie care, până în prezent, nu a fost rupt!

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că scopul său este refacerea coaliţiei iniţiale care să pregătească un guvern care să poată fi votat rapid în Parlament. Acesta a spus că se aşteaptă ca PNL şi UDMR să dea dovadă de responsabilitate şi a exclus orice discuţie cu reprezentanţii PSD şi AUR, alături de care au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu.

0

„Noi ne-am asumat în mod direct şi onest responsabilitatea, dincolo de orice jocuri sau idei pe care pot să le aibă unii sau alţii pentru că eu cred că este un moment al adevărului în politica românească. Am ajuns într-o situaţie de criză şi politicienii trebuie să-şi asume responsabilităţi nu doar să facă anumite calcule în interesul partidelor pe care le reprezintă sau să se menţină la putere. În acest spirit USR a făcut propunerea de premier şi îşi asumă responsabilitatea formării unui nou guvern. Dincolo de candidatul desemnat, avem şi idei despre cum putem ieşi din criză pe termen scurt, cum putem trece peste iarnă şi apoi reformele care trebuiesc făcute în România“, a precizat Cioloş. Acesta a amintit câteva dintre propunerile pentru depăşirea crizei preţurilor la enegie, cum ar fi reducerea TVA la energie de la 19 la 5%, subvenţionarea CET-urilor, precum şi credite fiscale pentru companii ori exceptarea lor de la plata certificatelor verzi, precum şi câteva reforme care trebuiesc implementate în următorii ani, menţionând aici desfiinţarea SIIJ, reforma sistemului de pensii prin alinierea tuturor pensiilor pe principiul contributivităţii până în anul 2022 ori reforma companiilor de stat.

„Nu cred că PNL şi UDMR vor refuza discuţiile“

Dacian Cioloş a spus că acordul dintre USR, PNL şi UDMR nu a fost rupt şi nu crede că foşti colegi de guvernare ar refuza discuţiile pentru formarea unui nou guvern. „Obiectivul este să pregătim un guvern care să poată fi votat rapid în Parlament şi care să lucreze pentru români şi să gestioneze situaţia de criză. Pentru asta vom apela la partenerii noştri de coaliţie PNL, UDMR şi minorităţi. Avem un acord de coaliţie care, până în prezent, nu a fost rupt. Ne dorim să reluăm discuţia de acolo. Nu cred că aceste partide vor refuza discuţiile, pentru că ar însemna să prelungim o criză, într-o stare de urgenţă sanitară şi, aşa cum am spus, este vorba despre responsabilitate politică. Aceste partide au clamat responsabilitate şi sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate. (…) USR nu se teme să-şi asume guvernarea, nu ne temem să ne asumăm situaţia gravă socială, şi din punct de vedere sanitar, chiar dacă ştim că va fi o iarnă grea. Avem soluţii şi ştiu că, împreună cu partenerii noştri, putem găsi şi alte soluţii. Important este să avem instalat un guvern cât mai repede. Oferim responsabilitate şi cerem responsabilitate şi asumare din partea partenerilor noştri cu care împărtăşim o viziune politică, şi mă refer la PNL, UDMR şi minorităţi. (…) Încercăm să refacem coaliţia în forma ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Acesta este mandatul cu care voi merge la aceste discuţii în zilele următoare“, a afirmat premierul desemnat.

Facebook Comments