Şase artişti români au transformat butoaiele în tablouri şi sculpturi
Vinul şi arta şi-au dat mâna la Domeniul Coroanei

În primul weekend al acestei luni, sub razele blânde ale unui soare tomnatic, la Segarcea a avut loc vernisajul primei tabere de creaţie organizată şi finanţată de la Domeniul Coroanei. Şase artişti plastici, pictori şi sculptori, şi-au prezentat operele realizate în aer liber, în incinta cramei, pe şi din câteva butoaie goale, puse la dispoziţie de organizatori.

0

La numai 25 de kilometri depărtare de Craiova, pe drumul către Dunăre, există un loc special, cu o istorie aparte. Este vorba despre Domeniul Coroanei din Segarcea, un nume de referinţă pe harta iubitorilor de vinuri din România. Salvată, în urmă cu două decenii, din „ghearele“ indiferenţei statului de către familia Anghel, crama este astăzi, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase locaţii din zona Olteniei, dovada vie că omul sfinţeşte locul.   

Un proiect inedit

Aici, chiar în locul unde au luat naştere vinurile celebre de Segarcea, premiate la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale, a fost organizată, recent, şi o tabără de creaţie. Pornită de la ideea cunoscutului jurnalist Cornel Nistorescu, tabăra a adus la un loc şase artişti români: Maria Balea, Mirela Trăistaru, Monica Morariu, Ilie Bostan, Maxim Dumitraş şi Mihai Ţopescu. Timp de o săptămână, înconjuraţi de mirosul strugurilor de soi, cei şase au realizat mai multe picturi şi sculpturi inedite, „materia de bază“ fiind câteva butoaie vechi.

„Am putea să vă spunem o poveste încărcată de istorie şi patriotism, de morală şi responsabilitate socială, însă micul nostru miracol a fost, în primul rând, o poveste despre oameni care au învăţat să privească şi să descrie lumea prin filtre unice. (…) Înarmaţi cu pensule, pânze şi culori, cei şase şi-au construit tabăra într-un colţ al cramei. Noi i-am aşteptat cu butoaie goale, flexuri, maşini de şlefuit, pâine şi vin. Iar ceea ce a urmat a fost un spectacol. Am avut privilegiul să asistăm, timp de o săptămână, la modul în care se nasc obiecte de artă. Am văzut ideile prinzând contur şi înflorind, am văzut culorile transformându-se într-o limbă vie, am respirat un aer în care dreptele deveneau verbe iar curbele – adjective. (…) Am avut câteva zile de bucurie, în care am văzut născându-se obiecte şi idei pe care, cât de curând, vi le vom pune la dispoziţie în cadrul galeriei pe care o inaugurăm într-una dintre odăile cramei. Aşa că, în curând, veţi avea un nou motiv să ne vizitaţi!“, au spus, la final, organizatorii Mihai şi Cornelia Anghel.

„O încercarea de a aduce arta lângă pământ, lângă istorie“

Prezent la eveniment, Cornel Nistorescu a povestit cum s-a născut această tabără de creaţie care îşi propune deja să devină o tradiţie. „Suntem într-unul dintre locurile de vis ale ezitărilor şi bâlbelor româneşti în economie. În cel mai frumos loc pe care îl poate arăta agricultura românească oricărui om care vrea să înveţe ce este România sau să vadă cum se fac vinurile din România. De ani de zile am stat lângă familia Anghel în preocuparea ei specială de a face lucruri de calitate şi de a fi alături de istorie. Există un cult pentru istoria României şi pentru trecutul acestor locuri în tot ce se întâmplă la Domeniul Coroanei. (…) Este un respect pentru istoria României pe care nu-l găsiţi, din păcate, în foarte multe locuri“, a declarat celebrul gazetar, cel care, la finalul unui eveniment organizat de Domeniul Coroanei, le-a înmânat soţilor Anghel o listă cu peste 20 de artişti pe care să-i invite la Segarcea. „Aşa s-a născut legătura cu marele artist Mihai Ţopescu, şi el un oltean mai de la deal, din Gorj. El a făcut selecţia echipei de azi, el este centrul nervos al acestui eveniment care reprezintă începutul unei legături pe termen lung între Domeniul Coroanei şi arta românească“, a mai spus Cornel Nistorescu.

Investiţia în artă, un câştig pe termen lung“

La rândul său, artistul Mihai Ţopescu a ţinut să scoată în evidenţă faptul că tabăra de creaţie de la Domeniul Coroanei este singurul eveniment privat de acest fel din zona Olteniei şi a ţinut să le reamintească oamenilor de afaceri că investiţiile în artă sunt un câştig pe termen lung. „Am bucuria de a fi curatorul primei ediţii a simpozionului de artă Domeniul Coroanei. Vreau să mulţumesc familiei Anghel care s-a implicat în acest eveniment şi care îşi doreşte să investească în arta plastică şi în artiştii României. Spre deosebire de alţi oameni de afaceri din ţară care investesc în fotbal, adică un câştig de moment, ei au ales să investească în artă, care este un câştig pe termen lung, un câştig de valoare“, a spus artistul.

La eveniment au participat numeroşi oameni de cultură, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, precum şi jurnalişti şi oameni de afaceri din Dolj.

Facebook Comments