Neliniştitul AkCaroll

Despre artistul AkCaroll, cantautor, virtuoz al instrumentelor cu clape, am mai scris în săptămânalul nostru. Fostul copil-minune al scenei muzicale craiovene a avut o existenţă zbuciumată, demnă de marii artişti, presărată însă şi cu multe realizări. Reamintim doar principalele concerte „Abstract Lou” (2004) şi „AkPLUGGED” (2015) de pe scena Filarmonicii Craiova, precum şi „Reflect’s of Art” (2006) de pe scena Naţionalului craiovean „Marin Sorescu”. Este inventatorul experimentului numit „Art Manele” şi, prin compoziţiile sale, l-a propulsat pe Florin Salam în finalele naţionale pentru Eurovision în 2010. Are în palmares multe albume muzicale precum „City Night Line”, „Pink Pong”, „Pornografica”, „Perfect Place”, dar şi uimitorul „Opera Lumii”, ce foloseşte vocea lui Freddy Mercury şi poate fi ascultat pe youtube. Este şi autorul recordului unui concert de 24 de ore, neomologat de Guinness Book doar dintr-o stângăcie birocratică a organizatorului.

0

Into The Light
Am reuşit să ascultăm în avanpremieră noul album compus şi interpretat de acest artist şi ne grăbim să vi-l semnalăm şi dumneavoastră. AkCaroll este admiratorul culturii şi civilizaţiei lumii arabe a lui Avicenna, ceea ce explică dominanta armoniilor orientale din cele 49:10 minute ale noului album. „Into The Light” este un album conceptual, new-age, exploatând filonul muzicii ambientale ca subiect de meditaţie şi reflecţie umană. Cantautorul reuşeşte să transmită emoţii printr-o vibraţie muzicală decantată cu atenţie şi talent. Albumul începe cu un preambul in crescendo, pregătind, de la minutul 5:16, o lecţie teologică ce încearcă să dea un sens existenţei umane şi raportului cu divinitatea, precum şi explicaţia rugăciunii. La 16:45 intervin litaniile arabe, apoi, în minutul 20, ritmul muzical se înviorează în măsuri de samba, care se pierd, asemenea unui ciclu al existenţei umane, în orientalele sincope amintite. La minutul 27:50, ritmul creşte din nou, ca, de la minutul 32:13, interpretul să-şi dea măsura talentului pianistic în registrul clasic, într-un recviem emoţionant. În ultima parte, de la minutul 40:55, muzica astrală se suprapune cu sunetele unui nou-născut, evocând ciclul vieţii care reîncepe, cu obişnuitele probleme de identitate şi destin, într-o buclă eternă.
Albumul se află deocamdată în fază demo, aşteptând încă sponsori pentru producerea şi lansarea lui pe piaţa muzicală.

Următorul proiect

AkCaroll este pe cale să-şi împlinească un vis mai vechi: un concert în Biserica Sf. Anton din Craiova, în această toamnă, pentru care are, deocamdată, doar acordul de principiu al gazdei şi promisiunea fermă a unor artişti care vor participa la eveniment, precum, după câte ne-a spus, Adrian Blejoiu („Magazinul de muzică”). Ce-i mai lipseşte ca acest concert să se împlinească faptic? Evident, sponsorii, cu care de altfel este însă în tratative.
Indiscret în Oltenia vă va ţine la curent cu finalizarea acestui proiect unic în Craiova.

Facebook Comments