Revista „Albanica” la numărul 11

0

Revista cultural-științifică Albanica, editată trimestrial de către Asociația Liga Albanezilor din România, a ajuns la numărul 11. În cuprinsul revistei regăsim materiale diverse, de interes nu doar pentru cititorii preocupați de albanologie, ci și pentru toți iubitorii de cultură. În primul plan se află o personalitate de anvergură universală, Nicolae Iorga (1871-1940), de la a cărui naștere aniversăm anul acesta 150 de ani; Dossier-ul acestui număr îi este dedicat.

De asemenea, la loc de cinste rămâne și Cezar Ivănescu (1941-2008), poetul român cu origini albaneze care marchează anul 2021 la Asociația Liga Albanezilor din România. Lui îi este dedicat editorialul semnat de redactorul-șef Luan Topciu, precum și un material de Simona Modreanu, scriitoare, profesor universitar și om de cultură din Iași.

Printre numele pe care le mai regăsim în paginile acestui număr al revistei Albanica sunt Lasgush Poradeci, Arbër Ahmetaj, Bashkim Hoxha, dar și Ana Blandiana, Liviu Antonesei, Emilia Chebac, Octavian Soviany, Renata Topciu sau Marian Țuțui, alături de autorii din echipa de redacție, Liviu Lungu sau Radu-Cosmin Săvulescu.

Un material aparte poartă semnătura lui Fan S. Noli (1882-1965), scriitor, om de stat și cleric de rang înalt, una dintre figurile marcante ale istoriei Albaniei. În acest număr al revistei regăsim o primă parte a unui text mai puțin cunoscut al lui Noli, respectiv o lucrare despre Beethoven și Revoluția franceză, apărută în original în limba engleză și tradusă acum în limba română de Radu-Cosmin Săvulescu. Cea de-a doua parte a lucrării va apărea în numărul următor.

Ca de obicei, revista este ilustrată cu lucrări de artă plastică de mare valoare, aparținând lui Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, M. H. Maxy, Francisc Șirato, Micaela Eleutheriade, Gentian Zeka, Aurel Acasandrei, Anastas Kostandini, Octavian Bică.

CUPRINS

Albanica – nr. 11

Luan Topciu, 80 de ani de la nașterea lui Cezar Ivănescu

Nicolae Iorga, Istoria statelor balcanice în epoca modernă

Lasgush Poradeci, Activitatea cu caracter național a albanezilor

Liviu Lungu, Schițe de rememorare: o pagină și mai multe de istorie albaneză (IV)

Dossier – Nicolae Iorga, Pământul românesc

Renata Topciu, Aspecte ale paralelismului frazeologic

Emilia Chebac – Octavian Soviany, Interviu despre cărți, istorie și scris

Marius Chelaru – Arbër Ahmetaj, Exilul, din nefericire, este un drum prea adesea ales de scriitori

Radu-Cosmin Săvulescu – Catolicismul și identitatea albaneză în timpul stăpânirii otomane (secolele XVI-XVIII)

Medalion – Ana Blandiana

Bashkim Hoxha, Misterul hronicului din cețuri

Luan Topciu, Bipolaritatea dorului

Fan S. Noli, Beethoven și Revoluția franceză (I)

Liviu Antonesei, Poezia lui Visar Zhiti

Marian Țuțui, Istoria filmului albanez

Simona Modreanu, Cezar – 80 de ani

Facebook Comments