Stadionul de fotbal, mai uscat, luminat, ventilat
Municipalitatea craioveană investeşte aproape un milion de euro în gazonul de pe arena centrală

Primăria Craiova a lansat o rafală de achiziţii ce vizează bunăstarea gazonului de pe stadionul de fotbal. Trei proceduri de achiziţie publică ce ar trebui finalizate în septembrie, la valori între 400.000 şi 2, 8 milioane de lei.

0

Prima licitaţie lansată în regim de urgenţă de municipalitatea craioveană are în vedere înlocuirea efectivă a gazonului hibrid de pe stadion, pe care primele etape din ediţia actuală de campionat l-au adus într-o stare greu de recunoscut, după cum explică edilii în documentaţia postată în sistemul electronic de achiziţii publice, unde precizează că şi gazonul natural de pe marginea terenului de fotbal, cam a cincea parte din suprafaţa totală, va fi înlocuit cu unul sintetic: „gazonul actual a fost montat în toamna anului 2019 şi reprezintă un bun consumabil, fiind direct influenţat de timpul şi de modul de utilizare. Ca urmare a creşterii numărului de evenimente desfăşurate începând cu acest an pe stadionul de fotbal din incinta Complexului Sportiv Craiova, gazonul existent având o recomandare de a fi folosit la evenimente cu o durată de 110 minute/eveniment, după care îi este necesară o perioadă de cel puţin 15 zile refacere, este necesară înlocuirea rulourilor de gazon hibrid, precum şi înlocuirea gazonului natural aflat în zona de gardă a terenului cu gazon sintetic 100%, care să respecte normele UEFA. Valoarea estimată pentru lucrările de înlocuire a rulourilor de gazon este de 2.885.025,33 lei (excl. TVA), pentru înlocuirea următoarelor tipuri de gazon: – gazon hibrid: aproximativ 8000 mp; – gazon 100 % artificial, ce se va monta pe marginea suprafeţei (zona de gardă a terenului de joc)”.

Gazon de 45 de meciuri pe an

În plus, reprezentanţii primăriei nu mai vor gazon cu perioadă de refacere de două săptămâni după fiecare meci, precizând în anunţul de participare că suprafaţa de joc va fi folosită în medie de partide anual. „Complexul Sportiv Craiova – Stadionul de Fotbal are o capacitate de aproximativ 31.000 locuri, este o construcţie semiacoperită (tribune acoperite), fără sistem retractabil de acoperire a suprafeţei de joc, fără pista de atletism pe marginea suprafeţei de joc şi are o suprafaţă gazonată de 10.000 mp, din care aproximativ 8000 mp gazon hibrid şi aproximativ 2000 mp gazon 100% natural, acesta din urmă aflând-se pe marginea suprafeţei de joc. Stadionul de Fotbal găzduieşte competiţii sportive – meciuri de fotbal şi rugby – la nivel naţional şi internaţional, estimate la o medie de 45 de meciuri anual. Suprafaţa gazonată trebuie menţinută în standarde, conform recomandărilor UEFA şi cerinţelor particulare ale organizatorilor meciurilor de fotbal sau rugby de pe acest stadion”, se arată în documentaţia de licitaţie. Înlocuirea gazonului ar urma să aibă loc în 15 zile calendaristice de la data emiterii comenzii de începere a lucrărilor, firma care îşi va adjudeca la licitaţie contractul urmând să mai rămână la Craiova încă 90 de zile, pentru a acorda consultanţă.

 Echipamente noi pentru întreţinerea gazonului

O altă procedură de achiziţie are în vedere furnizarea a nu mai puţin de patru instalaţii de ventilaţie, umidificare şi răcire a gazonului nou instalat. „Achiziţia este necesară pentru întreţinerea suprafeţei de joc din incinta Complexului Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal. Datorită slabei aerări şi a efectului de înăbuşire la suprafaţa gazonului, în special în condiţii de temperaturi foarte ridicate, pe timpul verii, suprafaţa de joc poate avea de suferit prin îngălbenirea şi chiar uscarea firului de iarbă, motiv pentru care se impune un sistem performant de ventilaţie, umidificare şi răcire care va permite mişcarea maselor de aer la nivelul gazonului, precum şi hidratarea şi răcirea suprafeţei înierbate prin funcţia de vaporizare a apei”, se arată în documentaţia de atribuire, valoarea estimată a achiziţiei ridicându-se la 737.528 de lei. În plus, municipalitatea investeşte şi în două noi echipamente de iluminat care să permită menţinerea gazonului, achiziţia fiind estimată la suma de 429.649 lei. „Se va achiziţiona Sistem de iluminare artificială şi stimulare a fotosintezei pentru gazon LU120 sau echivalent la Complexul Sportiv Craiova „Stadion de Fotbal – 2 buc., conform cerinţelor caietului de sarcini nr. 112154/30.06.2021. Achiziţia este necesară pentru întreţinerea suprafeţei de joc din incinta Complexului Sportiv Craiova-Stadion de Fotbal, pentru a facilita creşterea ierbii atunci când lumina şi căldura nu sunt suficiente”, se arată în anunţul postat de edili în sistemul electronic de achiziţii publice. În total,  peste 4 milioane de lei, fără TVA, sunt alocate de Primăria Craiova achiziţiilor legate de gazon.   

Facebook Comments