Un scriitor român cu origini în Albania – Victor Eftimiu

0

Deşi numele lui Victor Eftimiu este bine cunoscut printre români, opera scriitorului nu se (mai) bucură de o atenţie particulară. Născut la 24 ianuarie 1899, în Boboshtica (Boboştiţa) din Albania, în apropierea oraşului Korça (Corcea), într-o familie care avea să devină foarte numeroasă, Victor era al doilea copil din cei doisprezece ai familiei Eftimiu. La vârsta de doar 8 ani, pleacă în România alături de părinţi; tatăl său, Gheorghe, îşi deschide o prăvălie pe la intersecţia străzilor Silvestru şi Calea Moşilor. Tânărul Victor Eftimiu publică prima poezie în anul 1905, într-o revistă pe care o editează în regie proprie, înainte de a începe colaborările la revistele Dumineca, Viaţa literară şi artistică, Ţara noastră, Luceafărul, Tribuna sau Lupta (Budapesta).

În perioada 1909-1910, Eftimiu locuieşte la Paris, iar după întoarcerea în ţară este numit, în anul 1912, director al Teatrului Comedia. De-a lungul vieţii, de altfel, Victor Eftimiu a condus în mai multe rânduri Teatrul Naţional din Bucureşti (1920-1921; 1930; 1944-1945), dar şi Teatrul Naţional din Cluj-Napoca (1927). În perioada 1944-1948 (momentul reorganizării instituţiei sub regimul comunist) a condus Societatea Scriitorilor Români, iar din 1950 Victor Eftimiu a devenit membru al Academiei Române. A murit la Bucureşti, la 27 noiembrie 1972, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

Eftimiu a fost un scriitor prolific, care a lăsat în urmă o operă uriaşă, de circa 140 de volume, printre care nu mai puţin de 40 de piese de teatru. De asemenea, a conferenţiat adesea, statistica numărând mai multe de o mie de conferinţe susţinute de scriitorul cu origini în Albania. Poate cea mai importantă operă a lui Victor Eftimiu este poemul dramatic (sau feeric, în termenii autorului) Înşir’te mărgărite, care se joacă şi astăzi, în felurite adaptări şi readaptări, pe scenele teatrelor din România. Totuşi, cu această notabilă excepţie, pe cât de apreciată a fost opera sa în timpul vieţii, pe atât de uitată pare a fi ea astăzi.

Asociaţia Liga Albanezilor din România (ALAR) a organizat mai multe acţiuni pentru readucerea în atenţia publică a personalităţii şi operei lui Victor Eftimiu. În primul rând, în cadrul Zilelor Culturii Albaneze, de la Craiova (26-30 septembrie 2018), trupa teatrului „Petro Marko” din Vlora (Albania) a pus în scenă piesa Omul care a văzut moartea, una dintre lucrările lui Eftimiu care încă se bucură de mare succes în Albania. În anul 2019, ALAR a organizat şi o conferinţă dedicată scriitorului, cu participarea unor personalităţi literare din România şi Albania ­– care l-au cunoscut personal pe Victor Eftimiu. Recent, în cadrul proiectului dedicat lui Cezar Ivănescu, un alt scriitor român cu origini albaneze, ALAR a realizat o serie de reportaje video în casa în care au locuit – înaintea lui Ivănescu – tocmai Victor Eftimiu şi familia sa. De asemenea, ALAR se află în posesia unui important fond documentar cuprinzând lucrări, manuscrise, scrisori şi fotografii ale lui Victor Eftimiu, care vor fi puse în valoare în curând, după analizarea şi sortarea lor.

Facebook Comments