Plagiatul sau cine fură azi un ou, mâine va fura… o ţară!

0

A copia pe cineva în ceea ce priveşte un comportament exemplar sau „a lua de la alţii ce este bun”, într-un cuvânt a însuşi partea bună a lucrurilor de la alţii e de bun augur. Dar să copiezi la un examen, ca să nu mai vorbim de lucrările de licenţă sau superlativul răului, copiatul la o lucrare de doctorat, reprezintă o sursă de degradare morală a societăţii. Plagiatele au creat o imagine a unei ţări în care furtul se poate legifera şi este cauţionabil etic şi moral.

Să fii doctorand e (sau era, că acum s-au mai speriat aspiranţii!) un adevărat „must have” şi printre absolvenţii Universităţii din Craiova. Şi pot să dau un exemplu, pe loc: e vorba de o „tânără speranţă liberală“ (aterizată în sânul PNL Dolj, după ce trecuse şi pe la PSD şi pe la o altă formaţiune de dreapta doljeneană, deşi pentru vârsta ei (lui) e cam mult!) care voia, zor-nevoie, acum vreo doi ani, să se înscrie la doctorat că „dă bine la CV, e plătit şi dacă se poate de ce nu?… ce strică?” Profesional vorbind, traseista speranţă liberală este o persoană mediocră, dar ,,bine înfiptă” şi cu multe prietenii prin universitate. De fapt, cine ştie, chiar o fi doctorand, acum!!!! Deci, se vede clar de ce se impun a fi luate măsuri serioase în ceea ce priveşte o lucrare de doctorat.

Ministrul educaţiei, Sorin Câmpeanu, a propus câteva modificări ale regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Modificări care au fost contestate din trei direcţii: de o parte a coaliţiei de guvernare (PLUSR s-au plâns că nu au existat consultări în coaliţie), de mediul academic şi de societatea civilă.

În stilul caracteristic al guvernului, ba au fost consultări între ministru şi conducerea CNATDCU (versiunea ministrului), ba nu au fost (versiunea conducerii CNATDCU)…. Gâlceava „academică” a fost aplanată de mediatorul-profesor-Preşedinte care, evident, beneficiind de „dreptul de veto”, a „tras spuza pe turta academicienilor”, care se pare că au dreptate.
Şi ca înfrângerea ministrului să nu fie aşa vizibilă, acesta a venit cu o propunere-cerinţă adresată universităţilor de a-şi verifica toate tezele de doctorat susţinute după 1990.

Dacă nu ar fi complicate, lucrurile ar fi simple… pentru că lămurirea vine de la preşedintele CNADTCU, Ion Aurel Pop, care este şi preşedintele Academiei Române: „Eu nu sunt de acord ca tezele să fie analizate numai pe baza softului, pentru că sunt şi teze specifice care nu pot fi analizate numai pe baza softului. Pe lângă soft, mai ales la ştiinţele socio-umane, trebuie să lucreze foarte mult comisia respectivă”. Aşadar, cerinţa ministrului Câmpeanu e cam praf în ochi. Domnia sa a promis că va aloca pentru verificarea tezelor de doctorat cam de zece ori mai puţin decât ar fi necesar… Partea bună este că ministrul a propus ca prima teză care va fi verificată să fie a domniei sale. Doamne ajută să fie totul bine, că asta ne-ar mai lipsi!!!

Personal cred că ar trebui verificate cu prioritate lucrările de doctorat ale factorilor decizionali din administraţia publică şi apoi celelalte, pentru că altfel ne pierdem… în meandrele (ne)concretului…

Facebook Comments