„Cezar Ivănescu – 80” – un serial online marca ALAR

La Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), anul 2021 îi este dedicat marelui poet român cu origini albaneze, Cezar Ivănescu (1941-2008). Printre proiectele, acțiunile și evenimentele dedicate memoriei scriitorului se numără și un mini serial online, prin care ALAR își propune să reconstituie imaginea lui Cezar Ivănescu din amintirile celor care l-au cunoscut. Serialul va cuprinde opt episoade, cărora li se adaugă un episod special, dedicat locului natal al scriitorului, orașul moldav Bârlad.

0

Acest episod special a fost, de altfel, primul difuzat de către ALAR pe platformele online, respectiv pe canalul de YouTube al organizației și pe pagina oficială de Facebook, chiar în ziua în care Cezar Ivănescu ar fi împlinit 80 de ani – 6 august. În același timp, și la Bârlad, acolo unde municipalitatea a marcat ziua printr-o manifestare organizată la cinematograful local, a fost proiectat acest prim episod al seriei „Cezar Ivănescu – 80”, în care primul plan este ocupat de doamna Elena Monu, doctor în istorie, președinte al Academiei Bârlădene și colegă de generație cu scriitorul Cezar Ivănescu.

La o săptămână distanță, ALAR a difuzat și cel de-al doilea episod al serialului, de această dată avându-l în prim plan pe scriitorul, traducătorul și criticul literar Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez, traducătorul operei lui Cezar Ivănescu în limba albaneză. Dr. Topciu a vorbit atât despre opera, cât și despre personalitatea poetului, pe care l-a cunoscut și alături de care a călătorit în Albania, pentru lansarea unui volum de poezii în propria-i traducere, la Tirana, cu puțin timp înainte ca Cezar Ivănescu să treacă la cele veșnice. Episodul a fost presărat și cu momente poetice, actorul Angel Rababoc, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova recitând poeme din opera lui Cezar Ivănescu.

Serialul „Cezar Ivănescu – 80” este realizat de către Dr. Radu Săvulescu, directorul executiv al ALAR, avându-l consultant cultural-științific pe Dr. Luan Topciu. ALAR va difuza câte un episod pe săptămână, până la începutul lunii octombrie, atunci când organizația își propune să organizeze o gală care să încununeze „Anul Cezar Ivănescu”. Tot în acea perioadă va fi lansată și o antologie bilingvă, română/albaneză, din opera lui Cezar Ivănescu, pregătită de Dr. Topciu.

Facebook Comments