Asfaltarea ca asfaltarea, dar dezbaterea ne omoară
Terenurile de sport ale şcolilor, embargo pentru public până în septembrie

Deşi a fost inclusă, la urgenţă, pe lista de investiţii a municipalităţii, refacerea terenurilor de sport ale şcolilor şi deschiderea acestora către public nu are şanse să se producă până la începutul noului an şcolar. Asta deşi, fizic, lucrările de asfaltare şi marcare a terenurilor ar putea fi gata. Edilii şi-au dat seama însă că nu pot da liber la sport pe terenul şcolilor din cauza unui regulament aprobat, tot de ei, în mandatul trecut.

0

Noile terenuri de sport, reabilitate ca urmare a iniţiativei salutare a edililor riscă să-şi petreacă prima perioadă după inaugurare asemenea celebrelor deja containere îngropate pentru deşeuri: să poată fi admirate în voie de beneficiari, dar nu şi folosite. Asta pentru că, motivaţia care a stat la baza proiectului de reabilitare a bazelor sportive şcolare era, la începutul anului, „sportul pentru toţi”, adică deschiderea terenurilor de sport pentru toţi cei interesaţi să facă mişcare, evident în afara programului şcolar. Numai că socoteala de acasă a mai-marilor primăriei nu s-a potrivit cu cea din târg. Concret, lucrările de reabilitare se derulează rapid, edilii postând de zor pe reţelele sociale noi şi noi imagini cu terenuri de sport reabilitate, la diferite unităţi de învăţământ, dar posibilitatea ca acestea să fie folosite de publicul larg se amână. Asta pentru că municipalitatea şi-a dat seama că nu are voie să dea pur şi simplu drumul amatorilor de sport în curtea şcolii. Interdicţia şi-a creat-o singură în urmă cu doi ani, printr-un regulament aprobat de consiliul local în mandatul primarului Mihail Genoiu.

Terenurile refăcute, accesibile cel mai devreme în septembrie

Dilema edililor e explicată în raportul întocmit de funcţionarii primăriei pentru un proiect de hotărâre care va intra în dezbaterea consiliului local cel mai devreme luna viitoare. „Având în vedere că autoritatea publică locală a efectuat lucrări de amenajare a curţilor şi a terenurilor de sport din incinta unităţilor de învăţământ şi ţinând cont de prevederile Legii nr. 69/2000, precum şi de faptul că, la nivelul municipiului, există un deficit de spaţii în care să se poată asigura activităţi sportive, autoritatea publică locală apreciază ca fiind oportun accesul liber al persoanelor în curţile şi pe terenurile de sport amenajate în aer liber ale unităţilor de învăţământ, după terminarea programului şcolar. Întrucât în accepţiunea Regulamentului-cadru de închiriere a spaţiilor disponibile excedentare din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Craiova, aprobat prin HCLM nr. 484/2019, prin spaţii disponibile excedentare ale unităţilor de învăţământ de stat se înţelege inclusiv terenuri de sport şi alte suprafeţe de teren, pentru a crea un cadru organizatoric legal şi unitar pentru permiterea accesului în curţile şi terenurile de sport amenajate în aer liber al unităţilor de învăţământ este necesar să se modifice acest regulament”, se arată în raport. Proiectul nu are şanse la vot mai devreme pentru că, până la sfârşitul primei decade a lunii septembrie, se află în dezbatere publică, după cum arată un anunţ postat pe site-ul Primăriei Craiova, care specifică clar că craiovenii sunt aşteptaţi să-şi comunice obiecţiile/amendamentele/propunerile până la data de 10 septembrie 2021.

Proiect: acces liber după program, în week-end şi vacanţe

Modificarea regulamentului mai sus pomenit va da posibilitatea accesului liber al persoanelor interesate de sport în curţile şi pe terenurile de sport ale şcolilor „după terminarea programului, a examenelor, olimpiadelor şi festivităţilor”, accesul fiind permis până la ora 21.00. În plus, în week-end şi pe perioada vacanţelor şcolare accesul va fi permis între orele 8.00 şi 21.00, potrivit proiectului întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova. Modificarea la regulament mai prevede că amatorii de sport au obligaţia de a folosi terenurile şcolilor numai pentru a practica sporturi conforme cu amenajările, instalaţiile specifice şi dotările existente, fiind în plus interzise fumatul şi consumul băuturilor alcoolice în incintă.

19 şcoli pe lista de reamenajare în 2021

Planul municipal anunţat şi demarat în primăvară are în vedere refacerea în acest an a curţilor şi terenurilor de sport de la 19 unităţi de învăţământ din oraş:  Şcoala nr. 23 Sfântul Gheorghe– str. Lămâiţei; Şcoala nr. 22 Mircea Eliade; Şcoala nr. 39 Nicolae Bălcescu– str. Traian Lalescu; Şcoala nr. 29 – N. Romanescu; Şcoala nr. 33 Elena Farago; Şcoala nr. 31 Theodor Aman– str. Vântului; Şcoala 36 Gh. Bibescu; Grădiniţa nr. 42 Ion Creangă; Grădiniţa nr. 41 Elena Farago; Liceul Petrache Trişcu; Liceul Constantin Brâncuşi; Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate; Liceul N. Titulescu; Colegiul Tehnic Energetic (Liceul Energetic); Liceul Costin D. Neniţescu (Chimie); Liceul Traian Vuia; Liceul T. Arghezi; Liceul Matei Basarab; Liceul Tehnologic Auto – B-dul Decebal. „Amenajarea bazelor sportive presupune asfaltarea curţilor din şcoli, marcarea terenurilor sportive şi realizarea de spaţii verzi acolo unde nu există, în vederea deschiderii curţilor către comunitate şi copiii din cartier. Bazele sportive se vor amenaja şi pentru cei din cartier doar acolo unde permite terenul din curţile şcolilor. Lucrările de amenajare vor fi realizate în cadrul acordului-cadru de reparaţii al Primăriei Craiova şi de către specialiştii de la RAADPFL”, precizau, la vremea respectivă, reprezentanţii Primăriei Craiova.

Facebook Comments