Domnilor guvernanţi, vreţi o generaţie fără orizont, apatică, depresivă, ignorată şi ignorantă social?

0

Numărul tinerilor „României invizibile” creşte. Faptul că 1 din 5 tineri români între 20 şi 34 de ani nu sunt angajaţi, nici în sistemul de învăţământ, nici într-o formă de pregătire profesională (aşa numiţii NEETs), este alarmant. Suntem în primele şase ţări din UE la acest capitol! În ceea ce priveşte procentul tinerilor expuşi riscului de sărăcie, cu un procent de 35%, stăm şi mai rău in clasamentul UE: locul 3. Dacă mai adăugăm şi creşterea abandonului şcolar în România, înţelegem de ce numărul NEETs creşte.
Inclusiv la Dolj, datele ne arată creşterea numărului acestor tineri, direct proporţional, se pare, cu neimplicarea autorităţilor locale în găsirea unor soluţii pentru integrarea şi motivarea lor socio-profesională (de ex. subvenţii pentru a-i pregăti profesional pe tineri, credite fiscale, salarii speciale pentru ucenici, burse locale etc.).
Dar, dacă guvernanţii noştri doar se miră şi constată cât de dramatică este situaţia, la ce să ne mai aşteptăm noi, muritorii de rând? Ministrul muncii, Raluca Turcan, se minuna toată că sunt mai mulţi copii născuţi în străinătate din părinţi români decât în România, precizând că dramatismul situaţiei ar trebui să oblige autorităţile să ia măsuri pentru a-i aduce pe cetăţeni înapoi în ţară. Ca şi când nu asta a promis PNL înainte de alegeri? Deci, nici usturoi n-au mâncat, nici… Şi mai constată cu amărăciune doamna ministru că se vor întoarce la pensie în ţară… Dar sunt soluţii, spune domnia sa: „românii vor începe să îşi pună problema să se întoarcă în ţară atunci când salariile vor fi mai bune şi, de asemenea, când forţa de muncă va fi mai bine pregătită, calificare mai bună şi, în acelaşi timp, servicii publice de calitate. Sunt situaţii în care câştigă aproximativ la fel în străinătate cu cât ar câştiga în ţară, însă sistemul de educaţie funcţionează mai bine acolo, sistemul de sănătate funcţionează mai bine, infrastructura nu se compară”. Păi nu cumva asta este obligaţia Guvernului să ofere cetăţenilor? Şi, slavă Domnului, au avut destul timp la dispoziţie să ne livreze rezultate! Eeee, dar se lamentează în continuare doamna: „…situaţia nu poate fi rezolvată de un singur ministru”, adicătelea de biata Raluca. Şi se lucrează la soluţii, dar… deh, nu apar peste noapte efectele. Bineînţeles, ce, au intrat zilele în sac? Ce atâta grabă? Este adevărat că „graba strică treaba”, dar la noi treaba (guvernanţilor) nu prea există!

Ministerul Muncii (împreună cu AJOFM, de exemplu) şi Ministerul Educaţiei şi Tineretului au obligaţia în comun să genereze o strategie cu ţinte precise anuale de reducere a ponderii NEETs, prin programe care să încurajeze şi să motiveze activitatea profesională şi educaţională a acestor tineri. Aproximativ 35 de milioane de euro dedicate tinerilor NEETs în România au fost pierdute, se pare, în anii trecuţi datorită nefolosirii lor la timp..

Creşterea numărului acestor tineri (cca. 500.000) nu reprezintă doar un semnal de alarmă social, ci şi unul economic pentru că, arată studiile, un procent mare al NEETs duce la pierderi importante de PIB. Tinerii fără job şi fără şcoală au un nivel de încredere mai redus decât ceilalţi cetăţeni şi sunt puţin interesaţi de politică şi de comunitate.

Asta vrem, domnilor guvernanţi, o generaţie fără orizont, apatică, depresivă, ignorată şi ignorantă social?

Facebook Comments