Vârsta de pensionare, încotro?

0

Proiectul de lege aprobat de Guvern, care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani şi interzicerea cumulului de pensie cu salariul la stat, merge în Parlament în procedură de urgenţă, unde urmează dezbaterea. După ce proiectul va fi aprobat de Parlament, va ajunge la promulgare şi, după publicarea în Monitorul Oficial, va intra în vigoare.
PNL vorbeşte de mărirea vârstei de pensionare ca despre o opţiune şi nu o obligativitate, aruncând vina pe propaganda PSD, pe „fake news”-ul propagat şi pentru neliniştea ce s-a creat în rândul populaţiei. La rândul lui, PSD-ul afirmă clar că de la opţiune la obligativitate nu mai e decât un pas.
Cine, ce, să mai înţeleagă?

Este adevărat că munca înnobilează pe OM, dar de la o anumită vârstă ar fi de dorit să decidem fiecare în parte dacă ne continuăm, sau nu, activitatea profesională, pentru că, într-adevăr, de la opţiune la obligaţie e distanţă de un ,,fir de aţă”. Trebuie să luam în calcul atât argumente pro, cât şi contra, de la implicaţii legate de riscul social, impact negativ asupra şomajului şi până la aspectele legate de sănătate şi chiar diferenţieri pe bază de sex.
Pe de altă parte, pentru coerenţă, dacă există perspectiva creşterii vârstei de pensionare, ar trebui să existe şi opţiunea scăderii acesteia, nu? Dacă-i bal, să fie totuşi bal până la capăt!

Perspectiva legării vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă trebuie să ne dea serios de gândit şi nouă, femeilor. Speranţa de viaţă pentru o femeie, azi, în România, este de aproximativ 75 de ani, iar speranţa medie de viaţă sănătoasă pentru o femeie este de circa 60 de ani. Dacă noi, femeile, am fi obligate să muncim cu 5 ani mai mult decât azi, adică până la 68 de ani, asta ar însemna că am merge la muncă bolnave timp de 8 ani, urmând să beneficiem de pensie cel mult 7 ani. În condiţiile în care, aşa cum se ştie, majoritatea femeilor avem pe parcursul vieţii pe lângă serviciu şi cele două ,,joburi” casnice, creşterea copiilor şi îngrijirea gospodăriei, parcă e prea mult…
La bărbaţi, situaţia stă cam aşa: la o speranţă de viaţă de cca 71 de ani şi la o speranţă medie de viaţă sănătoasă de cca 59 de ani, un bărbat, care ar urma să iasă la pensie la 70 de ani (65 acum +5), ar munci bolnav aproximativ 11 ani şi ar mai beneficia de pensie maximum un an!!!

Tema pensionării şi a pensiilor va fi tema principală de dezbatere în următorii ani peste tot în UE, alături de schimbările climatice. Ce soluţii avem în România?!? Aştept opiniile voastre!

Facebook Comments