„Martorii lui Stoica” – gruparea care ia la mişto justiţia

Penalul Marius Stoica, ales ca primar pentru al doilea mandat în municipiul Orşova, a fentat din nou justiţia în procesul penal care a ajuns la al nouălea termen. Stoica trage de un proces penal ca de o zeamă lungă, doar-doar o putea fenta magistraţii să nu îl trimită acolo unde îi este locul. Luni, 7 iunie 2021, a fost deja al nouălea termen de judecată în dosarul în care penalul din fruntea municipiului Orşova o lălăie tot chemând la martori. De această dată, martorul chemat nu s-a prezentat pentru a doua oară, pretinzând că este bolnav, deşi autoturismul său a fost surprins de dimineaţă în parcarea Primăriei Orşova, iar sursele noastre spun că a fost la serviciu.

0

Incredibil, dar adevărat! Un proces penal, în care primarul Orşovei, Marius Stoica, este inculpat pentru şase infracţiuni de fals, uz de fals şi delapidare, a ajuns la cel de-al nouălea termen de judecată pentru că penalul are tot interesul să tragă elegant de timp. Ce-i drept, e mai bine în fotoliul de primar decât într-o celulă la puşcărie sau condamnat cu suspendare. Că tot acolo va ajunge într-un final, nu mai avem niciun dubiu, însă distinşii magistraţi de la Judecătoria Drobeta – Turnu Severin, din completul penal care îl judecă pe inculpat, ar trebui să ştie faptul că Stoica Marius Simion propune la martori în neştire doar cu scopul bine premeditat de a trage de timp. Cât de mult? Cât se poate! Mai mult, completul de judecată din procesul penal din dosarul 573/274/2019 ar trebui să ştie că sursele noastre au fotografiat astăzi, în jurul orei 10:00, autoturismul martorului Popa Ioan Petre, cel care, la acea oră, trebuia să fie în faţa instanţei pentru a depune mărturie, parcat în faţa Primăriei Orşova. De asemenea, nu ar fi rău ca instanţa de judecată sau procurorii care l-au trimis în judecată pe inculpatul Stoica Marius Simion să ceară municipalităţii din Orşova înregistrările de pe camerele de supraveghere, pentru a vedea dacă martorul, declarat bolnav, cu adeverinţă medicală, era la serviciu bine-mersi, şi la acest termen şi la cel precedent, aşa cum se spune.
Concret, la termenul din data de 1 februarie 2021, inculpatul Stoica Marius Simion a solicitat instanţei penale să accepte şi să citeze încă doi martori, deşi toţi ceilalţi care fuseseră audiaţi au spus tot ce aveau de spus. Instanţa, amabilă din fire, a acceptat cererea inculpatului, iar la termenul din data de 12 aprilie 2021 i-a aşteptat la proces pe martorii Raluca Hrelescu şi Popa Ioan Petre. Un amănunt extrem de important: doamna martor este secretara primarului inculpat şi are la rândul ei un dosar de cercetare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, în timp ce martorul Popa Ioan Petre este consilierul personal al primarului inculpat, angajat pe această funcţie, ca prin minune sau din coincidenţă, taman la 1 februarie 2021, atunci când inculpatul l-a propus ca martor. O fi ceva conflict de interese pe aici? Poate află organele abilitate şi ne spun şi nouă!
Ce să vezi, din motive de „boală şi suferinţă”, la termenul din 12 aprilie 2021, martorul Popa Ioan Petre nu s-a prezentat. A fost prezentă doar martorul Raluca Hrelescu (secretara). Camerele de supraveghere ar putea spune dacă şi la acea data boala l-a împiedicat sau nu pe Popa Ioan Petre să vină la serviciu, că la proces ştim sigur că nu a fost. Biata instanţă ce să facă! A dat un nou termen pe 7 iunie (după două luni!), iar astăzi domnul consilier Popa, evident, nu a venit. Aşa că, înţelegătoare din fire, instanţa a fixat un nou termen, dar taman în luna octombrie, după vacanţa judecătorească.

Procesul a început în data de 16 martie 2020. Până prin data de 6 iulie 2020 s-au mai dat încă două termene, din motive justificate, datorită instituirii stării de urgenţă pe perioada pandemiei Covid-19. Deci, până aici, este absolut explicabil şi just! Următorul termen este pe data de 28 septembrie 2020, la care este citat cu mandat de aducere martorul denunţător, Nichescu Vasile Nelu, deoarece nu a binevoit să sosească. Se mai dă un termen pe data de 9 noiembrie 2020 când, evident, instanţa constată că martorii chemaţi nu se prezintă şi dispune aducerea lor cu mandat. Următorul termen este pe data de 7 decembrie 2020, de această dată vin toţi martorii, sunt audiaţi, iar instanţa mai dă un termen, deoarece are nevoie de cazierul inculpatului Stoica.

Următorul termen este pe data de 1 februarie 2021. Toată lumea a crezut că de această dată vom avea o soluţie! Doar că, stupoare, penalul primar de la Orşova mai inventează ceva: propune alţi doi martori pentru ca, evident, să mai tragă de timp. Urmează un termen pe data de 12 aprilie 2021, apoi un altul pe data de 7 iunie 2021. În sfârşit, cel de-al 10-lea termen va fi pe 11 octombrie 2021, când, dacă are chef, martorul Popa Ioan Petre va veni, dacă nu, termene mai sunt şi la anul! Şi uite aşa, încet-încet, trece timpul, penalul e tot primar şi se simte confortabil!

Să ne reamintim faptele

Primarul municipiului Orşova din judeţul Mehedinţi, Marius Stoica, a fost trimis în judecată pentru 6 capete de acuzare: două infracţiuni de delapidare, două de fals şi două de uz de fals. Judecătoria Drobeta -Turnu Severin a dispus începerea fazei de judecată în dosarul în care primarul Orşovei este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni. Dosarul vizează modul în care s-au făcut două decontări ale primarului Marius Stoica pentru Orşova – Iaşi şi retur (transport şi cazare).
Totul a plecat de la o sesizare formulată pe data de 20 februarie 2018 către Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova de numitul Popa Ioan Petre (martorul de azi!), fostul director al ADPP Orşova, actualmente consilierul primarului, în care se arăta faptul că primarul Stoica Marius Simion ar fi decontat fictiv suma de aproximativ 1.200 de lei, pe baza unor ordine de deplasare false. Parchetul orşovean a înregistrat cauza formând dosarul penal nr. 25/P/2018.

Pe 3 aprilie 2018, un alt denunţ, formulat de VASILE NICHESCU, semnala aceleaşi infracţiuni ataşând la dosar şi documentele justificative: două ordine de deplasare din 26.06.2017 şi 13.12.2017 la Iaşi, pe baza cărora se decontase carburant şi cazare. Parchetul a înregistrat un nou dosar cu numărul 132/P/2018. Ulterior, cele două dosare au fost conexate. Parchetul a început cercetările, iar descoperirile făcute sunt uluitoare. Pe scurt, pentru că amănuntele le veţi citi în rechizitoriu, inculpatul STOICA MARIUS SIMION a pretins că a făcut două deplasări, în interes de serviciu, în municipiul Iaşi, pentru a se întâlni cu un individ care îi promisese că îi face un studiu de fezabilitate. Ulterior, s-a dovedit că individul îl păcălise şi îl uşurase de vreo 1.000 de lei, dar asta este o altă poveste a naivităţii celui care azi vrea un nou mandat de primar.

Pentru decontare, pe ordinele de deplasare a fost aplicată câte o ştampilă aparţinând unei societăţi din Iaşi, SC OAMENI ŞI COMPANII SRL. Cu ocazia audierii, în calitate de martori, a două persoane din conducerea respectivei societăţi ieşene, procurorii au constatat că acestea nu ştiau cum a ajuns ştampila respectivă pe ordinele de deplasare decontate de Stoica. Martorii au spus că nu l-au văzut niciodată pe Stoica şi nici nu au avut relaţii comerciale sau întâlniri cu acesta. Apoi s-a constatat că doar o angajată a Primăriei Orşova, Blidaru Costina, a fost la o conferinţă organizată de SC OAMENI ŞI COMPANII SRL şi s-a presupus că ştampilele au fost puse fără ştirea reprezentanţilor societăţii.
De asemenea, anchetatorii au procedat la localizarea telefoanelor folosite de Stoica pentru a demonstra unde se afla acesta în zilele în care a pretins că ar fi la Iaşi, pe banii Primăriei Orşova. Iar surpriza este una colosală: s-a descoperit că Stoica era de fapt la Timişoara, unde plecase la un service pentru a-şi repara autoturismul de lux.

Facebook Comments