Craiova este inundată la fiecare ploaie, dar municipalitatea ridică din umeri. De vină sunt conductele învechite
Dezastru pluvial, neputință edilitară

O ploaie serioasă de vară. De atât este nevoie pentru ca municipiul Craiova, oraş cu pretenţii de capitală europeană, să devină o veritabilă Veneţie de factură românească. În ultimul timp, problemele municipiului cu apa pluvială au devenit tot mai mari, însă ceea ce s-a întâmplat zilele trecute, când o ploaie torenţială a inundat la propriu întregul oraş, ne face să credem că sistemul de preluare a apei a cedat definitiv, iar dinspre municipalitate, deocamdată, nu vine nicio soluţie. Cert este că, undeva, anumiţi responsabili nu îşi fac deloc datoria, invocând deficitara proiectare a sistemului de canalizare şi vechimea acestuia, dar fără să propună soluţii concrete pentru rezolvarea acestei probleme majore, care devine tot mai deranjantă pentru cetăţeni.

0

Precipitaţiile de săptămâna trecută au scos din nou în evidenţă o veche problemă a municipiului Craiova. Sistemul de canalizare şi preluare a apei provenită din precipitaţii, care nu este deloc punctul forte al oraşului, a cedat în totalitate, iar străzile s-au transformat în adevărate râuri. Problemele de acest gen, care apar la fiecare ploaie mai zdravănă, nu sunt deloc o necunoscută pentru administraţia locală, dar este clar că nu sunt nici o prioritate, din moment ce nu se iau niciun fel de măsuri, fie ele şi provizorii sau cu scop de a reduce numărul zonelor în care apa iese din canalizări şi ajunge efectiv pe străzi sau în curţile locuitorilor. Lia-Olguţa Vasilescu, primarul municipiului, s-a mulţumit să dea vina, din nou, pe incapacitatea conductelor de scurgere pentru a prelua apa, invocând faptul că „din 1983, normativul pentru conductele de canalizare nu a fost modificat, în sensul adaptării acestuia la noile schimbări climatice”.  

Marian Vasile, preşedinte PNL Craiova: „Compania de Apă nu îşi face datoria”

Marian Vasile

Dacă primarul Olguţa Vasilescu lasă să se înţeleagă că de vină este sistemul de scurgere incapabil, proiectat în urmă cu cinci decenii, preşedintele PNL Craiova, Marian Vasile, spune că principalii vinovaţi trebuie căutaţi în curtea Companiei de Apă Oltenia. Aceştia ar trebui să se asigure că gurile de scurgere a apei care se acumulează pe străzi sunt funcţionale, curăţate şi capabile să facă faţă precipitaţiilor. Potrivit acestuia, sistemele de drenaj nu numai că sunt lăsate de izbelişte de către Compania de Apă, ci, în multe locuri, au fost chiar acoperite cu asfalt. „Este clar că nu este vina naturii pentru aceste probleme care apar, pentru că ne-am mai confruntat cu astfel de debite în decursul timpului. De fapt, sunt două probleme. Atunci când s-au efectuat lucrări de asfaltare pe diferite străzi, s-au asfaltat şi gurile de scurgere pentru apa pluvială. A doua problemă este că cele care mai sunt încă, adică aceste puncte de scurgere, sunt înfundate cu diferite aluviuni sau mâl. Sunt nefuncţionale. Compania de Apă este cea care trebuie să le cureţe. Ca soluţie, pe viitor, nicio stradă nu mai trebuie reabilitată fără aceste sisteme de scurgere şi cu o tubulatură pentru diferitele utilităţi, fără a mai fi nevoie să se spargă strada ulterior. Sunt chestii de bun simţ care se pot face atunci când reabilitezi o stradă. În afară de asta, se vede cu ochiul liber că responsabilii de la Compania de Apă nu îşi fac datoria. Nu curăţă aceste scurgeri. Per total, este rezultatul managementului dezastruos al PSD, de un deceniu de când conduc acest municipiu”, a precizat Marian Vasile, consilier local şi preşedinte PNL Craiova.

Cezar Drăgoescu, consilier local USR-PLUS, cere demisia lui Alin Şuiu, directorul Companiei de Apă Oltenia

Cezar Drăgoescu

Tot către Compania de Apă Oltenia arată cu degetul şi Cezar Drăgoescu, consilier local USR-PLUS. Mai mult decât atât, acesta solicită inclusiv demisia directorului general al companiei, pentru lipsa de performanţă şi profesionalism. Deşi beneficiază anual de un buget consistent, spune Drăgoescu, Compania de Apă nu investeşte deloc în modernizarea sistemelor de colectare a apei pluviale, astfel că fenomene ca cele de săptămâna trecută vor mai avea loc mult timp de aici înainte. „Este evident că aceste sisteme de scurgere ţin de Compania de Apă Oltenia, iar cauza principală pentru care avem astfel de neplăceri ca cele de săptămâna trecută este lipsa investiţiilor în infrastructură, deşi Compania de Apă are un buget foarte mare, iar oamenii din conducere, la fel, au salarii destul de mari. Însă, nu corelează deloc aceste salarii cu performanţa şi cu rezultatele. Va trebui să lucrăm la indicatorii de performanţă solicitaţi de la cei de la Compania de Apă. Aici intră şi managementul dezastruos şi defectuos din ultimii ani de la Compania de Apă. Domnul Şuiu, care se lăuda că este de opt ani acolo, după ce s-a întâmplat în ultimele zile, trebuia să îşi dea demisia, dacă avea onoare sau profesionalism”, a declarat consilierul local USR-PLUS Cezar Drăgoescu.

Octavian Marinescu, consilier local PER: „Este şi o problemă de subdimensionare”

Octavian Marinescu

În afară de aspectele administrative, Octavian Marinescu, consilier local PER, este de părere că problemele sistemelor de scurgere din municipiu se datorează şi conductelor învechite şi, în general, neconforme cu realităţile actuale. Din cauza faptului că au fost proiectate cu mult timp în urmă, sistemele de canalizare nu mai fac faţă numărului de locuitori, clădiri şi străzi şi refulează la fiecare ploaie mai abundentă. „Trebuie spus că vechimea conductelor joacă un rol foarte mare şi, în acelaşi timp, este şi o problemă de subdimensionare. Aceste conducte au fost proiectate pentru un anumit volum şi, pe măsură ce a trecut timpul, în unele zone nu mai fac faţă. În plus, de construit se construieşte foarte mult în oraş, dar reţelele de scurgere nu se extind. Nu sunt de specialitate, dar cred că va fi nevoie de un studiu avizat, făcut de specialişti în domeniu, pentru a se identifica problemele şi soluţiile. În acelaşi timp, cred că poate fi implementat şi un sistem de monitorizare digitală, care să furnizeze informaţii despre zonele în care se creează probleme, pentru ca cei responsabili să intervină punctual”, susţine Octavian Marinescu, consilier local PER.

Aurelia Filip, viceprimar Craiova: „Este o problemă în toată Europa”

Aurelia Filip

Implicată direct în administrarea oraşului, ca viceprimar, Aurelia Filip, de la PSD, extinde problema canalizărilor din municipiul Craiova la nivel european. Aşadar, avem o problemă „europeană” a canalizărilor, nicidecum una locală, căreia i se adaugă şi faptul că în România, clima a devenit una tropicală, mult diferită de cea care era în anii în care s-a proiectat sistemul de canalizare. „Este o problemă în toată Europa, nu numai în Craiova. Legislaţia şi chiar canalizarea au fost concepute în urmă cu mulţi zeci de ani. Între timp, clima s-a schimbat, vremea s-a schimbat, iar noi nu mai avem aceeaşi climă ca atunci când s-a introdus canalizarea. Acum avem o climă tropicală, cu ploi torenţiale. Sunt probleme în întreaga ţară, în întreaga Europă. Capacitatea de preluare a conductelor de la noi este de 15 l per metru pătrat, dar, conform datelor meteo, în Craiova au fost peste 70 l per metru pătrat. Singura soluţie este să schimbi toată canalizarea. Să spargi întregul oraş”, a declarat Aurelia Filip, unul dintre viceprimarii municipiului.

Daniela Barbu

Pentru a discuta ce soluţii propune municipalitatea pentru problemele care apar în oraş de fiecare dată când plouă, l-am contactat şi pe celălalt viceprimar al municipiului, Daniela Barbu. Ca şi data trecută când am încercat să aflăm o opinie de la domnia sa, viceprimarul Daniela Barbu a preferat să joace un teatru penibil, mimând faptul că nu aude întrebarea. Revenind la problemele reale ale municipiului, considerăm că s-a atins un prag acut al bunului simţ, iar cei responsabili pentru dezastrul de pe străzile Craiovei trebuie să îşi facă datoria sau să plece acasă. Este inadmisibil ca un serviciu social minimal, aşa cum este canalizarea, să nu funcţioneze în parametri optimi şi, mai mult decât atât, cei care conduc municipiul şi instituţiile responsabile de acest domeniu să nu vină cu soluţii concrete, ci doar cu scuze penibile.

Facebook Comments