Spitalul din Orşova, exemplu de bune practici! Drept pedeapsă, managerul este hărţuit de consiliul local

Unul dintre cele mai curate şi dotate spitale din sud-vestul României este cel de la Orşova. Chiar dacă acum traversează perioada neagră a transformării în spital Covid-19, Spitalul Municipal din Orşova atrage fonduri europene, guvernamentale şi locale pe bandă rulantă şi se dezvoltă. Şi cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, managerul spitalului este hărţuit de consiliul local cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună.

0

În micul municipiu mehedinţean Orşova, unde nimic nu străluceşte şi unde nimeni nu face absolut nimic pentru a pune în valoare potenţialul turistic enorm al zonei, unde sărăcia guvernează totul, iar ruina şi disperarea sunt cuvintele de ordine, o singură instituţie se dezvoltă armonios şi renaşte miraculos. Este vorba despre Spitalul Municipal Orşova, o instituţie medicală unde se aduc bani europeni pe bandă rulantă şi unde modernizarea, reabilitarea şi creşterea calităţii actului medical sunt deziderate de prioritate maximă.

Mai dotat, mai curat şi mai dezvoltat decât multe alte spitale din România, Spitalul Municipal din Orşova este într-un permanent proces de dezvoltare şi reabilitare, graţie unui management performant şi inovativ aplicat de managerul Adrian Cican. De la secţii şi cabinete nou-înfiinţate, medici tineri aduşi aici, aparatură modernă şi personal medical de excelenţă, până la proiecte europene de milioane de euro, la Spitalul Municipal din Orşova nimic nu mai pare imposibil.

Adrian Cican

La aproape un an de la preluarea mandatului de manager, Adrian Cican a reuşit să construiască şi să dezvolte spitalul, aducându-l la cele mai înalte standarde europene. Datoria spitalului a scăzut, în numai doi ani, de la 1,8 milioane lei la numai 109.000 e lei.

Complex modular de primiri urgenţe, cabinete noi şi locuinţe pentru medicii tineri

Încă din luna martie a acestui an, managerul Adrian Cican a reuşit să folosească cu inteligenţă suma de 445.000 de lei alocată de la bugetul local şi a amenajat un complex modular de primiri urgenţe, folosindu-se de containere modulare şi de donaţii importante pentru aparatura ultramodernă din dotare. Având în vedere că la Orşova avem de-a face cu un spital Covid-19, complexul modular, amplasat lângă clădirea spitalului, permite accesul la servicii medicale şi pentru pacienţii non-Covid.

De asemenea, folosind surse proprii, în valoare de 225.000 de lei, managerul Adrian Cican a construit lângă spital un complex format din containere preluate de la Rast, unde fuseseră duse în timpul inundaţiilor devastatoare din anii trecuţi. Complexul arată acum ca o clădire cochetă în care s-au amenajat 3 cabinete medicale şi 2 garsoniere dotate ultramodern, destinate medicilor tineri care vor să vină să lucreze la spitalul din Orşova.

Foduri europene şi secţii reabilitate

Cu fonduri proprii, în valoare de 218.000 de lei, începând din 16 martie 2021 a fost reabilitat ambulatoriul de specialitate al spitalului şi s-au deschis cabinete medicale noi. Vorbim de chirurgie pediatrică şi ortopedie -traumatologie, dar şi de cabinetele de ortopedie, urologie, oncologie medicală, nefrologie şi pediatrie, nou-deschise în ambulatoriul spitalului. Mai trebuie spus că anul trecut când şi-a preluat mandatul, Adrian Cican a găsit un spital complet blocat de statutul de spital Covid-19, iar acum ambulatoriul a fost deschis publicului non-covid.

La capitolul fonduri europene, numai în ultimii ani, spitalul a atras 5 milioane de euro şi urmează atragerea altor 7,5 milioane de euro. Ultimul proiect aprobat şi gata de implementare este unul pe POIM, în valoare de 12.536.381,01 lei, adică 2.550.000 de euro. Din aceşti bani, numai pentru achiziţionarea de aparatură medicală se vor cheltui 11.449.545 de lei, adică 91,3 la sută. Restul de 8,7 la sută din fonduri se vor cheltui pentru materiale sanitare de protecţie şi dezinfecţie.

De la Banca Mondială, Spitalul Municipal din Orşova va primi 770.000 de euro pentru reabilitarea Secţiei de terapie intensivă, fonduri nerambursabile. „Din bugetul local am un proiect pentru relocarea Secţiei de recuperare medicală fizică şi balneologică, în valoare de 1,2 milioane lei şi suntem în curs de solicitare către Primăria Orşova a unui proiect european în valoare de 2,5 milioane euro, pentru reabilitarea instalaţiei electrice şi a celei de gaze medicale fluide”, a precizat managerul Adrian Cican.

Hărţuit prosteşte de consiliul local

Cum în România nicio faptă nu rămâne nepedepsită, pentru toate aceste realizări remarcabile, Adrian Cican s-a ales cu invidia politicienilor din consiliul local. Aceştia îl hărţuiesc aproape zilnic pe manager, ameninţându-l cu o comisie specială de anchetă care să-i verifice activitatea şi care să dovedească o inepţie nesusţinută legal: că a construit fără autorizaţie, deşi nu este cerută de lege, complexul modular de primiri urgenţe şi complexul de containere cu locuinţele pentru medicii tineri.

Ba, colac peste pupăză, consiliul local, proprietarul şi administratorul unităţii medicale, refuză să aprobe organigrama şi statul de funcţii, invocând motive prosteşti. „Există acest pericol, apelez la înţelepciunea consilierilor locali să înţeleagă că în cazul în care nu vor aproba organigrama şi statul de funcţii al spitalului, voi fi obligat, atât eu cât şi consiliul director, să restructurăm personalul medical, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru serviciile medicale din Orşova. Noi trebuie să fin atenţi la gestionarea banului public, dar nu am cerut bani pentru asta la bugetul local, banii vin de la Casa de Asigurări”, spune managerul Spitalului Municipal, Adrian Cican.

Facebook Comments