Pe filiera Şandru - UZPR
„Ecologistul“ Solomon a dat o gaură de 400.000 de lei în bugetul Craiovei

Deşi a părăsit biroul de primar de aproape 9 ani, Antonie Solomon reuşeşte să mai dea o lovitură bugetului Craiovei, unul şi aşa extrem de strâmtorat. Este vorba despre 400.000 de lei, bani care vor merge pentru organizarea unui festival de film organizat de o mai veche cunoştinţă a fostului edil, Lavinia Şandru. „Vopsit“ în culorile Partidului Ecologist, formaţiune pe care a reuşit să o împingă atât în Consiliul Local cât şi în cel Judeţean, Antonie Solomon a făcut diligenţele necesare pentru ca autorităţile locale să accepte finanţarea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist EcoFest - „Pentru Sănătatea Pământului”.

0

Într-un an mai mult decât dificil din punct de vedere financiar, în care bugetul oraşului şi al judeţului au atins la cota de avarie, municipalitatea se vede nevoită să scoată din buzunare o sumă frumuşică pentru a găzdui, în perioada 7-13 iunie 2021, un festival de film care, deşi a bifat deja 10 ediţii, nu a reuşit să găsească, deocamdată, notorietatea. „Având în vedere că EcoFest are o dimensiune culturală şi o misiune în mod evident educativă şi civică, oferind publicului posibilitatea de a se informa cu privire la problemele de natură ecologistă ale civilizaţiei contemporane, precum şi modalităţile de soluţionare, Municipiul Craiova, prin Consiliul Local Municipal, în calitate de partener al evenimentului, va aloca suma de 400.000 lei de la bugetul local pentru organizarea manifestărilor din cadrul Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist EcoFest, ediţia a XI-a, în perioada 7 – 13 iunie 2021, exclusiv pentru evenimentul organizat în Municipiul Craiova, cuprinzând cheltuieli pentru drepturi intelectuale (regie artistică, grafică materiale tipărite şi materiale promoţionale, grafică site www.ecofestromania.ro, copywriter, traducere şi adaptare filme secţiunea Competiţie, PR, fotograf, lectori workshopuri, prezentatori, moderatori, selecţioner filme, actori, artişti interpreţi şi artişti plastici, producător eveniment, momente artistice), prestări servicii şi colaboratori (prestări servicii artistice, remuneraţii colaboratori, personal organizare), tipărituri (afişe, caiete program, flyere, diplome, alte materiale promoţionale), realizare montaje video pentru festival etc., închirieri de aparatură (închiriere aparatură specifică: instalaţii, aparatură videoproiecţie, videoproiectoare etc.), licenţe (taxe de proiecţie) filme secţiunea Competiţie şi secţiunea Panorama etc“, se arată în raportul care a stat la baza proiectului de hotărâre aprobat deja de consilierii locali craioveni. Tot de acolo aflăm că „(…) festivalul s-a definit ca un proiect educativ non-formal pentru ecologie şi protecţia mediului, având o importantă componentă cultural-educativă şi civică. În cadrul festivalului vor participa cineaşti români şi străini, fiind prezentate cele mai reuşite filme de gen, din peste 20 de ţări, de pe mai multe continente, peliculele fiind distribuite în mod gratuit publicului. ECOFEST realizează o îmbinare a temelor culturale cu cele ecologiste, urmărind informarea şi conştientizarea participanţilor cu privire la impactul problemelor legate de mediu şi ecologie asupra calităţii vieţii”.

Încurcate sunt iţele ecologiei

Antonie Solomon și Lavinia Șandru

Parteneriatul dintre Primăria Craiova şi organizatorii festivalului nu a fost privit cu ochi buni de toţi consilierii. Cel mai vehement dintre ei a fost pluseristul Lucian Săuleanu, care a pus punctul pe „i“. „(…) nu cred că este oportun să alocăm suma de 400.000 lei pentru acest festival, din care 180.000 lei sunt numai onorarii, pentru artişti şi moderatori. Nu vreau să intru pe fond, am văzut că se ocupă Lavinia Şandru de acest festival, persoană publică cunoscută, politician, dar nu se justifică alocarea acestei sume în condiţii date, pentru un festival care nu este unul cunoscut, iar impactul va fi destul de mic“, a spus Săuleanu.
Taman faptul că Lavinia Şandru se ocupă de organizarea acestui festival pare să fi fost şi explicaţia pentru care municipalitatea s-a arătat atât de darnică. Nu este întâmplător că organizatorii bat la uşa Craiovei imediat ce Antonie Solomon s-a întors, îmbrăcat în culorile Partidului Ecologist Român, pe scena politică craioveană. Şandru şi Solomon sunt cunoştinţe vechi, cei doi făcând echipă în 2012 chiar împotriva Olguţei Vasilescu, actualul primar al Craiovei, atunci când ambii descoperiseră „interesul naţional“ sub umbrela UNPR. Nouă ani mai târziu, interesul naţional este deja istorie, însă pe cei doi îi leagă acum pasiunea pentru ecologie.  

O bucată de pâine şi de la CJ

Tot Antonie Solomon le-a deschis reprezentanţilor Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist EcoFest şi uşa Consiliului Judeţean Dolj, instituţie care va sprijini şi ea organizarea evenimentului. Totuşi, spre deosebire de colegii de la Primăria Craiova, autorităţile judeţene au luat decizia să ofere ajutor… în natură, nu în numerar. Astfel, CJ Dolj pune la bătaie câteva camere ale Hotelului Parc, precum şi câteva mese ce vor fi servite în aceeaşi locaţie.

Lavinia Șandru, pe scena EcoFest 2019

Experienţa Romanian Music Awards

Probabil că sunt destui craioveni care-şi amintesc faptul că, pe vreme când Antonie Solomon ocupa funcţia de primar al Craiovei, oraşul a mai găzduit evenimente asemănătoare. Este vorba despre Romanian Music Awards, organizat în Bănie în anii 2009, 2010 şi 2012, adică în trei din cei patru ani ai ultimului mandat de primar ai lui Antonie Solomon. Brusc, după plecarea acestuia, festivalul s-a mutat la Braşov, nemaigăsind „înţelegere“ la administraţia care a urmat.
Situaţia s-a schimbat, iar de voturile ecologiştilor, controlaţi de Antonie Solomon, depind acum atât majoritatea din Consiliul Local Craiova, cât şi cea de la Consiliul Judeţean.

Facebook Comments