Dezastrul Regiei de Termoficare a Botoşaniului a pus pe butuci bugetul municipiului moldovean pentru următorii 10 ani
Falimentul Craiovei, o perspectivă nu prea îndepărtată?

0

Nu de puţine ori, în ultimii ani, Indiscret în Oltenia a atras atenţia că „marşul“ forţat spre falimentul SC Termo Craiova SRL reprezintă o soluţie finală de rezolvare a problemei termoficării Craiovei foarte riscantă pentru municipalitate. „Goana“ după falimentarea răposatei societăţi şi înfiinţarea uneia noi, „spălată de păcate“, a reprezentat şi încă mai reprezintă un risc enorm pentru bugetul Primăriei Craiova şi, implicit, pentru viitorul acestui oraş. Din păcate, ceea ce se întâmplă în aceste zile cu bugetul Botoşaniului reprezintă exact ceea ce i se poate întâmpla Craiovei peste vreo doi-trei ani.

Dar să fim un pic mai expliciţi. După cum a titrat ediţia online a cotidianului Adevărul, Primăria Botoşani este în prezent executată silit pentru o datorie de 19 milioane de euro din cauza falimentului societăţii de termoficare a oraşului. Situaţia este similară cu cea a Craiovei… SC Termica SA, societatea de termoficare a municipiului moldovean, a intrat în faliment în urmă cu zece ani după ce acumulase datorii de 120 de milioane de lei. Edilul de atunci al Botoşaniului, împreună cu Consiliul Local, a decis să ia patrimoniul falimentarei societăţii şi să îl treacă pe o societate nouă, Modern Calor, în acest fel lăsând societatea falimentară goală de active şi, implicit, în imposibilitate de a fi executată. Numai că această inginerie, aplicată şi la Craiova acum, nu a fost pe placul lichidatorului desemnat de instanţă care a decis să dea în judecată Primăria Botoşani şi să ceară anularea transferului. Iar, spre stupoarea generală, lichidatorul a câştigat definitiv şi irevocabil litigiul, iar primăria s-a trezit bună de plată. Iar lucrurile nu s-au oprit aici! În 2016, lichidatorul a dat din nou în judecată municipalitatea deoarece primăria nu a predat la timp punctele termice aparţinând fostei societăţi de termoficare falimentare, preferând să încaseze chirii pe ele de la noua societate. Şi acest proces a fost câştigat de lichidator, Primăria Botoşani fiind obligată să achite 9 milioane de lei către lichidator. Însumând sumele imputate de justiţie, din bugetul local, municipalitatea trebuie să plătească undeva în jurul a 100 de milioane de lei către lichidatorul vechii societăţi care, la rândul său, să distribuie aceste sume către cei înscrişi la masa credală.

Primăria Municipiului Botoşani

Conform unei somaţii a executorului judecătoresc angajat de lichidator, primăria are şase luni de zile pentru a achita această sumă, în caz contrar toate conturile sale urmând a fi blocate! „Am primit două somaţii de la executorii judecătoreşti prin care Primăria Municipiului Botoşani este obligată la plata unor sume colosale. Este vorba despre 100 de milioane de lei. (…) Dacă ar trebui să plătim astăzi această sumă, ar trebui să închidem curentul electric, iluminatul public, să nu mai plătim salarii, subvenţii, drepturi de asistenţă socială, ceea ce nu putem face. Situaţia este dramatică! (,,,) Veniturile de la Taxe şi Impozite locale sunt în cuantum de 40 de milioane de lei. Veniturile pe doi ani şi jumătate, din taxe şi impozite, trebuie să plece automat în conturile executorului“, a declarat, pentru cotidianul Adevărul, Cosmin Andrei, primarul Botoşaniului.

Analizând cu atenţie speţa, lucrurile sunt clare: cazul SC Termo Craiova SRL este aproape identic cu cel al SC Termica SA Botoşani. Or, acest fapt incontestabil atrage după sine şi o constatare inevitabilă: este foarte posibil ca peste vreo 5-7 ani să ne trezim cu un sechestru similar pe bugetul Craiovei, care să ne „îngroape“ oraşul definitiv! Evident, politic nu va răspunde nimeni, dar pecuniar e greu de crezut că persoanele care au fost părtaşe la această inginerie nu vor avea de suferit…

Facebook Comments