Raluca Turcan anunță că pensiile speciale vor fi ajustate în circa un an și jumătate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat vineri la Râmnicu Vâlcea că unul dintre obiectivele mandatului său este rezolvarea problemei pensiilor speciale, astfel încât acestea să fie acordate pe principiul contributivității. În acest context, Turcan a precizat că în România, diferența între pensia minimă și cea mai mare pensie este de 1 la 100, iar acest decalaj trebuie eliminat.

0

„În paralel cu  sistemul public de pensii avem sistemul de pensii speciale unde, pentru 9500 de beneficiari de pensii speciale, pensia medie este de 9600 de lei lunar.  Iar diferența între pensia minimă și cea mai mare pensie este de 1 la 100. Vreau să rețineți această comparație și acest procent care va trebui la un anumit moment să fie demontat. Și, în paralel cu ceea ce facem pentru sistemul public de pensii, avem și capitolul pensii speciale, unde, pentru beneficiarii  de pensii speciale încercăm să intervenim pe legislație astfel încât aceasta să fie și constituțională,  însă să apropiem pensiile speciale de nivelul contributivității pe care acești beneficiari au avut-o  în decursul timpului.”. 

Ministrul Muncii a avansat un  termen de circa un an și jumătate pentru rezolvarea acestor situații: „Am încercat  să fixez un interval de timp realist astfel încât  să nu vând și eu iluzii, așa cum au făcut și alții înaintea mea, pentru a aduce  această  echitate în sistemul de pensii.  Și  cred că într-un an și jumătate  vom putea ajunge la o legislație de pensii care să fie echitabilă și sustenabilă, și, în același timp, predictibilă pe termen lung.”, a precizat Raluca Turcan.

Facebook Comments