Ludovic Orban: Conectarea Olteniei la infrastructura de transport europeană rutieră, feroviară şi fluvială este un obiectiv fundamental

Ludovic orban, preşedintele PNL şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat că un obiectiv fundamental pentru actuala guvernare îl reprezintă conectarea Olteniei la infrastructura de transport europeană rutieră, feroviară şi fluvială. Astfel, pe lângă drumul expres Craiova - Piteşti, planurile pentru această regiune includ autostrada Calafat - Craiova - Lugoj, pentru care au fost alocaţi banii necesari realizării studiului de fezabilitate, dar şi modernizarea tronsonului de cale ferată Bucureşti - Craiova - Caransebeş, investiţie ce ar putea fi inclusă în PNRR.

0

„Obiectivul nostru fundamental este să conectăm Oltenia la infrastructura de transport europeană pe toate cele trei moduri de transport rutier, feroviar şi fluvial. În ceea ce priveşte rutierul, în urma memorandumului între compania Ford şi Guvernul României, au fost prevăzute mai multe obiective, între care drumul expres Craiova – Piteşti, care urma să asigure conectarea Craiovei de Coridorul IV Paneuropean. (…) Iată că drumul expres tinde să devină realitate, tronsonul unu, tronsonul doi, de asemenea pe tronsonul trei şi tronsonul patru, în ciuda contestaţiilor – pe tronsonul III am luat decizia să adjudecăm contractul imediat după soluţionarea contestaţiilor de către CNSC. Sunt convins că drumul expres va fi finalizat până la sfârşitul acestei legislaturi.
(…) În ceea ce priveşte legătura cu Vestul, la solicitarea organizaţiilor noastre din Oltenia, am inclus în buget o sumă de 20 de milioane, pentru a putea demara studiul de fezabilitate pentru autostrada Calafat – Lugoj, care practic face legătura cu infrastructura de transport europeană, o legătură suplimentară, mai directă, faţă de legătura cu Coridorul IV de la Piteşti. Este o investiţie absolut necesară. Ştim că podul Calafat – Vidin este o investiţie care poate să fie un argument extrem de solid pentru prioritizarea acestui tronson de autostradă, drum expres, depinde de indicii de trafic, se va stabili prin studiul de fezabilitate, care să facă legătura între Calafat şi Lugoj, care în mod evident va conecta practic toată Oltenia pe profil de autostradă“, a declarat Ludovic Orban. Acesta a adăugat că CNAIR a pregătit deja şi documentaţia pentru drumul care va face legătura între drumul expres şi Uzina Ford.

Calea ferată Bucureşti – Craiova, modernizată prin PNRR

Liderul PNL spune că Guvernul intenţionează să investească şi în modernizarea rutei de cale ferată Bucureşti – Craiova – Caransebeş, mai ales că documentaţia pentru tronsoanele de la Caransebeş la Arad a fost deja pregătită. „În ceea ce priveşte infrastructura feroviară, deja sunt mature documentaţiile tehnico-economice pe Caransebeş până la Arad. De asemenea, intenţionăm să modernizăm infrastructura Bucureşti – Craiova – Caransebeş. Noi încercăm să includem cele două tronsoane de la Caransebeş până la Arad pe PNRR. Vom vedea în ce măsură Comisia Europeană îşi va da acordul pe această solicitare a noastră şi evident să se pregătească documentaţiile pe restul tronsoanelor“, a precizat fostulo premier.

Dunăre dacă n-aveam…

Totodată, Ludovic Orban a menţionat faptul că actuala guvernare are în vedere investiţii în ceea ce priveşte transportul fluvial pe Dunăre. „De mare importanţă pentru judeţul Dolj, pentru Oltenia şi, în general pentru toate localităţile dunărene, este proiectul de asigurare a navigabilităţii Dunării, adică respectarea standardelor de navigabilitate, care va permite ca această axă vitală de transport fluvial la nivel european să poată să fie utilizată la capacitate maximă. Aici este şi investiţia de la Calafat cu finanţare pe fonduri europene, care am încredere că se va derula în bune condiţii“, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Facebook Comments