De frica puşcăriei, primarul Orşovei fentează instanţa cu martori inventaţi

Mare trebuie să fie frica penalului ales ca primar pentru al doilea mandat în municipiul Orşova! Altfel nu se explică de ce trage de un proces penal ca de o zeamă lungă, doar-doar o putea fenta magistraţii să nu îl trimită acolo unde îi este, de fapt, locul, după gratii! Luni, 12 aprilie 2021, s-a consumat deja al optulea termen de judecată în dosarul în care penalul din fruntea municipiului Orşova o lălăie tot chemând la martori. De această dată, martorii sunt consilierul personal şi secretara, adică două personaje cărora penalul le-a dat un loc de muncă. Cât de potriviţi sunt aceşti martori, va decide completul de judecată!

0

Incredibil, dar adevărat! Un proces penal, în care primarul Orşovei, Marius Stoica, este inculpat pentru şase infracţiuni de fals, uz de fals şi delapidare, a ajuns la cel de-al optulea termen de judecată pentru că penalul are tot interesul să tragă elegant de timp. Ce-i drept, e mai bine în fotoliul de primar decât într-o celulă la puşcărie. Că tot acolo va ajunge într-un final, nu mai avem niciun dubiu, însă distinşii magistraţi de la Judecătoria Drobeta -Turnu Severin, din completul penal care îl judecă pe inculpat, ar trebui să ştie faptul că Stoica Marius Simion propune la martori în neştire doar cu scopul bine premeditat de a trage de timp. Cât de mult? Cât se poate!

Procesul penal din dosarul 573/274/2019 a început în data de 16 martie 2020. Până prin data de 6 iulie 2020 s-au mai dat încă două termene, din motive justificate, datorită instituirii stării de urgenţă pe perioada pandemiei COVID-19. Deci, până aici, este absolut explicabil şi just! Următorul termen a fost pe data de 28 septembrie 2020, la care a fost citat cu mandat de aducere martorul denunţător, Nichescu Vasile Nelu, deoarece nu a binevoit să sosească. Se mai dă un termen pe data de 9 noiembrie 2020 când, evident, instanţa constată că martorii chemaţi nu se prezintă şi dispune aducerea lor cu mandat. Următorul termen este pe data de 7 decembrie 2020, de această dată vin toţi martorii, sunt audiaţi, iar instanţa mai dă un termen deoarece are nevoie de cazierul inculpatului Stoica. Următorul termen este pe data de 1 februarie 2021. Toată lumea a crezut că de această dată vom avea o soluţie! Doar că, stupoare, penalul primar de la Orşova mai inventează ceva: propune alţi doi martori pentru ca, evident, să mai tragă de timp.

Cum se trage de timp aducând martori în neştire?

Păi e foarte simpu, oameni buni! Ceri instanţei să accepte martorii, instanţa dă termen peste două luni, la termenul stabilit martorii nu se prezintă, pentru că nimeni nu îi poate obliga din prima, aşa că instanţa amână din nou şi dispune aducerea martorilor cu mandat! Aşadar, încă două luni trec în favoarea penalului! La termenul următor, ca prin minune, cu mandat cu tot, martorii sunt de negăsit. Instanţa „se enervează” şi mai arde un termen de încă două luni, cu precizarea că dacă nu se prezintă martorii vor fi amendaţi. Ei, ce să vezi, peste alte două luni, martorii vin, că nu au încotro, depun mărturie, iar instanţa mai dă nişte termene ca să se pronunţe, şi uite aşa mai trece un an. În ipoteza în care inculpatul e condamnat, mai are o cale de atac la Curtea de Apel Craiova, unde istoria se reia!

Ce ar trebui să ia în considerare onorata instanţă!

Este foarte clar că onorata instanţă penală cunoaşte toate aceste tertipuri, dar nu are cum să le împiedice, deoarece acestea sunt drepturile justiţiabilului penal cu funcţie de primar, Marius Stoica. Doar că distinşii magistraţi ar trebui să ştie cine sunt ultimii doi martori pe care Stoica Marius Simion, inculpatul cocoţat în funcţia de primar. Este simplu ca bună-ziua! Unul se numeşte Popa Ioan Petre şi este consilierul personal angajat în această funcţie (ca o coincidenţă bizară) taman în ziua în care s-a hotărât să devină martor în proces. Celălalt martor este secretarea domnului primar, deci tot o persoană apropiată, căreia primarul i-a dat o pâine! Păi nu cumva, distinşi magistraţi, pe aici miroase puţin a neseriozitate şi conflict de interese?

Mai mult, şi precedentul consilier personal al primarului, Nichescu Vasile Nelu, martor denunţător, a primit, ca prin minune, o funcţie în subordinea inculpatului. A declarat ce a declarat, după care primarul s-a descotorosit de el şi l-a înlocuit cu Popa Ioan Petre, următorul martor! Poate, în interesul prelungirii la nesfârşit a cauzei, şi acesta va fi mătrăşit şi înlocuit cu…, aţi ghicit, următorul martor! Cine ştie!
Dacă instanţa ar dispune reaudierea martorului denunţător, acum, după ce primarul l-a lăsat fără serviciu, oare ce ar ieşi? Merită încercat!
Doar că la termenul din 12 aprilie 2021, ce să vezi, s-a prezentat doar un singur martor, adică secretara preferată a primarului penal Marius Stoica. Cel de-al doilea martor, Popa Ioan Petre, s-a îmbolnăvit subit. Iar instanţa a mai dat un termen taman pe 7 iunie 2021.
Puşcăria e aproape, chiar dacă primarul o vrea cât mai departe!

Să ne reamintim faptele

Primarul municipiului Orşova din judeţul Mehedinţi, Marius Stoica, a fost trimis în judecată pentru 6 capete de acuzare: două infracţiuni de delapidare, două de fals şi două de uz de fals. Judecătoria Drobeta -Turnu Severin a dispus începerea fazei de judecată în dosarul în care primarul Orşovei este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni. Dosarul vizează modul în care s-au făcut două decontări ale primarului Marius Stoica pentru Orşova – Iaşi şi retur (transport şi cazare).
Totul a plecat de la o sesizare formulată pe data de 20 februarie 2018 către Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova de numitul Popa Ioan Petre, fost director ADPP Orşova, actualmente consilierul primarului, în care se arăta faptul că primarul Stoica Marius Simion ar fi decontat fictiv suma de aproximativ 1.200 de lei, pe baza unor ordine de deplasare false. Parchetul orşovean a înregistrat cauza formând dosarul penal nr. 25/P/2018.

Pe 3 aprilie 2018, un alt denunţ, formulat de VASILE NICHESCU, semnala aceleaşi infracţiuni ataşând la dosar şi documentele justificative: două ordine de deplasare din 26.06.2017 şi 13.12.2017 la Iaşi, pe baza cărora se decontase carburant şi cazare. Parchetul a înregistrat un nou dosar cu numărul 132/P/2018. Ulterior cele două dosare au fost conexate.

Parchetul a început cercetările, iar descoperirile făcute sunt uluitoare. Pe scurt, pentru că amănuntele le veţi citi în rechizitoriu, inculpatul STOICA MARIUS SIMION a pretins că a făcut două deplasări, în interes de serviciu, în municipiul Iaşi, pentru a se întâlni cu un individ care îi promisese că îi face un studiu de fezabilitate. Ulterior, s-a dovedit că individul îl păcălise şi îl uşurase de vreo 1.000 de lei, dar asta este o altă poveste a naivităţii celui care azi vrea un nou mandat de primar.

Pentru decontare, pe ordinele de deplasare a fost aplicată câte o ştampilă aparţinând unei societăţi din Iaşi, SC OAMENI ŞI COMPANII SRL. Cu ocazia audierii, în calitate de martori, a două persoane din conducerea respectivei societăţi ieşene, procurorii au constatat că acestea nu ştiau cum a ajuns ştampila respectivă pe ordinele de deplasare decontate de Stoica. Martorii au spus că nu l-au văzut niciodată pe Stoica şi nici nu au avut relaţii comerciale sau întâlniri cu acesta. Ulterior s-a constatat că doar o angajată a Primăriei Orşova, Blidaru Costina, a fost la o conferinţă organizată de SC OAMENI ŞI COMPANII SRL şi s-a presupus că ştampilele au fost puse fără ştirea reprezentanţilor societăţii.

Stoica nu a fost la Iaşi, ci la Timişoara pentru a-şi repara Mercedesul

De asemenea, anchetatorii au procedat la localizarea telefoanelor folosite de Stoica pentru a demonstra unde se afla acesta în zilele în care a pretins că ar fi la Iaşi, pe banii Primăriei Orşova. Iar surpriza este una colosală: S-a descoperit că Stoica era de fapt la Timişoara, unde plecase la un service pentru a-şi repara autoturismul de lux.

Infracţiunile pentru care Stoica Marius Simion a fost trimis în judecată

Art. 295, Cod Penal, alineatul(1): „Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Art. 321, alineatul (1): „Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

Art. 323, Cod Penal, alineatul (1): „Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”.

Art. 38, Cod Penal, alineatul (1): „Există concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracţiuni şi atunci când una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni”.

Facebook Comments