N-aveam de unde să ştim, fiindcă nu am mai trăit până acum vreo pandemie, dar o nenorocire nu vine niciodată singură! Pandemia e ca un joc de domino în care, dacă dărâmi o piesă, va atrage după sine colapsul, prăbuşirea, dezastrul altor sisteme. Dar cel mai grav şi mai dureros este că la noi tragediile nu se mai opresc şi mereu mor oameni cu zile din cauza sistemului medical.
Gravele probleme din sănătate nu sunt de acum, de azi, de ieri, ele s-au cronicizat în timp. Dacă nu se „lălăia” atât construcţia celor opt spitale regionale de urgenţă, poate alta ar fi fost situaţia acum. Poate…
Citeam şi mă „minunam” de declaraţia vicepremierului USR-PLUS, Dan Barna, referitoare la „performanţele” ministrului Voiculescu: „Vlad nu este perfect. Nu este un diamant în ceea ce înseamnă managementul sistemului de Sănătate, dar este de departe cea mai bună opţiune pe care o avem în acest moment”. Şi, ca şi când nu l-ar fi caracterizat suficient, vicepremierul mai adaugă: „are probleme la comunicare şi a avut poziţionări mai puţin inspirate, dar în ansamblu e muncitor”. De parcă de „nehărnicia” lui Voiculescu ne temeam noi! Cu alte cuvinte, „Pe Vlad îl avem, pe Vlad îl punem ministrul Sănătăţii, dacă altul mai bun nu deţinem“! Că trebuie să fie musai de la USR! Rău am mai ajuns dacă trebuie „să înghiţim“ asemenea justificări!
Se-nţelege că miniştrii trebuie să fie implicaţi politic şi să aparţină partidelor aflate la guvernare, dar când e vorba de bunul cel mai de preţ al omului, adică SĂNĂTATEA, cred că putem face excepţie de la „numirile politice”. Măcar aici ar trebui să se renunţe la o numire neapărat politică, să fie pus un ministru profesionist, înainte de toate, pentru că oricum sistemul sanitar e şubred rău şi dacă mai e condus şi de un mediocru sau ineficient… Dumnezeu cu mila!
O tragedie a lovit din nou România, au murit trei oameni, pacienţi Covid, după o pană de oxigen la TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti. Cineva spunea cinic că poate ar fi murit oricum, că erau în stare foarte gravă… Posibil, dar poate că ar fi supravieţuit, nu avem de unde şti că doar nu suntem „Dumnezei”! Deşi TIR-urile ATI erau în garanţie, culmea neprofesionalismului şi a lipsei oricărei urme de simţ civic şi omenie, reprezentantul firmei a refuzat să-şi facă datoria, părăsind curtea spitalului pentru ca i-a fost frică de virus. Trebuie luate măsuri dure (chiar eliminarea de pe piaţă) cu firmele care s-au ocupat de achiziţii şi de mentenanţă. La Timişoara, trei spitale renunţaseră la TIR-urile aduse de SMURD tocmai pentru că se defectaseră. Dacă factorii decizionali din Ministerul Sănătăţii ar fi fost mai atenţi şi mai implicaţi, poate s-ar fi evitat această nenorocire. Poate…
PSD, prin doctorul Rafila, critică dur Ministerul Sănătăţii după tragedia de la „Victor Babeş”, acuzându-l de inexistenţa unei planificări sau organizări. Ciolacu îl acuză pe premier că e „moale şi indecis“, un senator USR îl acuză pe Orban şi nu mai vorbim de Şoşoacă si AUR care acuză pe toată lumea.
Nu aşa ne vom însănătoşi! Pandemia are deja un an în care ar fi trebuit să avem acum „ceva” măsuri împotriva ei, cel puţin referitoare la numărul locurilor în ATI, dar, din păcate, n-am învăţat nimic în ultimul an şi ne costă al naibii de mult! Plătim în vieţi omeneşti…