Vâlceanul Lazăr Comănescu va fi secretarul general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră

Diplomatul vâlcean Lazăr Comănescu a obţinut funcţia de Secretar general al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCMN). Luca Niculescu, ambsadorul României în Republica Franceză a apreciat că Lazăr Comănescu este unul dintre cei mai buni diplomați pe care i-a cunoscut. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a afirmat că această numire este un succes al diplomației române.

0

”Lazăr Comănescu, fost ministru de externe, va fi Secretarul General al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. Este unul dintre cei mai buni diplomați pe care i-am cunoscut : experiență imensă, agendă internațională serioasă de contacte, negociator impecabil, empatie naturală – exact ce trebuie în aceste vremuri.”, a notat Luca Niculescu pe pagina sa de facebook.

Potrivit Ministrului  de externe  Bogdan Aurescu,  acestă numire este un succes al diplomației române.  „Salut cu satisfacţie obţinerea azi de către România a poziţiei de Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, în persoana ambasadorului Lazăr Comănescu, pe care îl felicit! Un succes al diplomaţiei române şi dovadă a angajamentului continuu al României pentru cooperarea la Marea Neagră”, a scris Aurescu, pe facebook.

O vastă carieră diplomatică

Lazăr Comănescu s-a născut pe 4 iunie 1949, la HorezuVâlcea și a  îndeplinit funcția de ministru de externe al României între 17 noiembrie 2015–4 ianuarie 2017 în guvernul Dacian Cioloș și între 15 aprilie și 22 decembrie 2008 în guvernul Tăriceanu..  A mai fost ambasador al României în Germania, în perioada 2009 – 2015 şi şef al Reprezentanţei României la UE, din 2001 până în 2008.

OCEMN, o structură influentă

OCEMN a fost constituită în 1992, în condițiile existente în acea perioada în zona Mării Negre. Astfel, la 25 iunie 1992, la Istanbul, unsprezece șefi de stat şi guverne (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina au semnat ”Declarația Summit-ului privind Cooperarea Economică la Marea Neagră” şi “Declarația Bosforului”. În iunie 1998, la Yalta, s-a semnat ”Carta OCEMN”, care a intrat în vigoare la 1 mai 1999 şi care a devenit documentul fundamental al Organizaţiei. Odată cu aderarea Republicii Macedonia de Nord, în noiembrie 2020, numărul membrilor OCEMN a crescut la treisprezece.

Dezvoltarea Organizaţiei a fost marcată de crearea de structuri de cooperare în domeniile guvernamental, parlamentar, de afaceri, financiar-bancar, academic şi ştiinţific. Au fost înregistrate progrese în domeniile: comerț, comunicații, știință şi tehnologie, transporturi, energie, agricultura, turism, protecția mediului, combaterea criminalității organizate, buna guvernare, asistenţa în caz de dezastre. Au fost semnate acorduri multilaterale de cooperare, respectiv Memorandumuri de Înţelegere în domeniile: combaterea criminalității organizate şi a terorismului; asistenţa de urgenţă în caz de dezastre; facilitarea transportului rutier de bunuri; dezvoltarea autostrăzii inelare a Mării Negre; dezvoltarea magistralelor maritime ale Mării Negre; cooperarea între academiile şi institutele diplomatice ale statelor membre. România a semnat şi ratificat toate aceste documente.

OCEMN, prin spectrul larg de activități, precum şi prin componență sa, constituie un cadru util dialogului şi stimulării încrederii reciproce între statele membre, pregătind astfel terenul pentru o posibilă angajare viabilă în proiecte mai ambițioase. În acest sens, Summit-ul aniversar OCEMN de la Istanbul (22 mai 2017) a reconfirmat angajamentul comun pentru promovarea unei cooperări pragmatice, orientate spre proiecte, în beneficiul comun.

Facebook Comments