Vâlcea: Deputatul Neață cere condiții decente pentru pensionari și angajați la Casele de pensii

Eugen Neață, deputat PSD de Vâlcea, cere ministrului muncii rezolvarea principalelor probleme din sistemul public de pensii și asigurarea unui serviciu decent pentru pensionari. Parlamentarul social-democrat pleacă de la constatarea că spațiile pentru serviciul cu publicul în Casele de pensii sunt neconforme, că sistemele informatice cu care lucrează personalul sunt complet învechite, iar numărul mic de funcționari care lucrează în sistemul de pensii este invers proporțional cu creșterea numărului de pensionari.

0

„Cu pensiile lucrurile merg rău în România, nu numai pentru că ele nu se măresc conform legii. Dacă ați avut curiozitatea sau dacă v-au dus pașii în jurul clădirii unde se procesează documentele pentru pensionare, ați văzut cu ochii dumneavoastră lungi cozi de așteptare, în care oamenii stau în frig așteptând să fie invitați înăuntru, în încăperi mici, sufocate de arhive împrăștiate peste tot.
Ca deputat al județului Vâlcea, m-am interesat recent să văd ce se întâmplă, de ce oamenii aflați la vârsta pensionării sunt obligați să îndure situații dificile și de ce angajații Casei de pensii par depășiți de situație. Am aflat că, în general, în toată țara, sediul județean al acestei instituții se găsește în clădiri de dimensiuni mici, cu spații improprii pentru relații cu publicul și insuficiente pentru organizarea muncii și a arhivelor de documente. Toate administrațiile publice locale, județene și naționale au în proprietate spații libere, care pot fi închiriate pentru o mai bună funcționare a caselor de pensii.
Cât despre resursele de oameni cu care funcționează aceste instituții, trebuie să știți că din anul 2001 și până acum, numărul de posturi la nivel național a scăzut cu peste 37%, adică de la 5.950 la 3.733!
În Europa, 15-20 de oameni se ocupă de procesarea documentelor pentru 10 mii de pensionari. În România, erau 9 în 2001 și sunt sub 7 în acest moment. Numărul de pensionari a crescut, desigur. Sistemele informatice, calculatoare și periferice cu care lucrează personalul sunt complet învechite. Cât despre programele informatice, ele sunt antichități de-a dreptul, sistemele de operare și softurile blocându-se frecvent pentru că sunt versiuni vechi, fără licență! Revenind la personalul aflat la lucru, mai trebuie spus că cele 3.733 de posturi aprobate sunt ocupate de doar 3.024 de oameni și acest lucru se întâmplă în al doilea an în care forța de muncă din România merge în șomaj din cauza pandemiei.
Sau partidele de la guvernare nu au mai găsit câteva sute de lipitori de afișe să-i binecuvânteze cu un post la buget? Poate munca uriașă pe care o fac în condiții atât de grele de lucru cei de la Casele de pensii este mai puțin atractivă pentru pilele de partid, de familie și de stat care se îndreaptă, cum ați văzut, către ape și alte domenii mai simplu curgătoare. Știu că imaginea aceasta nu vă este străină. Există însă cineva în România, un singur om, care se comportă ca și cum nici n-a văzut, nici n-a auzit și nici nu are disponibilitatea să creadă. Este Raluca Turcan, ministrul care ar putea să schimbe această situație folosindu-și funcția și spiritul organizatoric pe care spune că îl are, în schimbul banilor primiți lunar. Este unul dintre cei 27 de miniștri care se ocupă în Uniunea Europeană de funcționarea instituțiilor care administrează banii și documentele pensionarilor. N-am văzut cozi de oameni în frig, la intrarea în aceste instituții, nicăieri pe continent. Nu cred că pot fi văzute în alte țări nici grămezile rugbistice din incinta acestor clădiri, nici calculatoare mai bătrâne decât pensionarii și funcționând cu programe de pe vremea bunicii, piratate de pe internet.
Prin interpelarea făcută, îi cer doamnei ministru să recunoască imediat această situație inacceptabilă și să prezinte public un program de schimbare completă a situației prin mutarea caselor de pensii în sedii spațioase, prin completarea personalului la nivelul de funcționare cunoscut în Europa și prin modernizarea și legalizarea completă și urgentă a sistemelor informatice. Fără alte vorbe, incriminări și alte sclifoseli ministeriale”, opinează Eugen Neață în interpelarea adresată ministrului Raluca Turcan.

Facebook Comments