Senatorul Claudia Banu anunță un pas important împotriva corupției: „Parchetul European devine operațional în România”

Parchetul European devine operațional în România după ce, luni, 16 februarie, senatorii au votat în plen proiectul de lege L20/2021 privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE 217/1939, dar și a unor forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO), a anunțat senatorul PNL de Vâlcea, Claudia Banu.

0

Parchetul European va avea rol de investigare şi urmărire penală a fraudei împotriva bugetului UE şi a altor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv a fraudei privind fondurile UE de peste 10.000 de euro şi a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro.
„Senatorii PNL,  alături de partenerii din coaliție, au votat astăzi, în plenul Senatului, legea privind operaționalizarea Parchetului European (EPPO) în România. Adoptarea acestei legi permite armonizarea legislației naționale cu Regulamentul #EPPO.
Rolul Parchetului European în România va fi de investigare, de urmărire penală și de trimitere în judecată a autorilor infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene și a complicilor la aceste infracțiuni.
România a dat astăzi un exemplu de responsabilitate, de credibilitate și de deschidere în vederea unei bune cooperări, atât românilor cât și partenerilor noștri europeni, fiind printre primele țări care operaționalizează funcționarea efectivă a Parchetului European.
Procurorii europeni delegați vor fi susținuți în activitatea lor administrativ și logistic de o Structură de sprijin (20 posturi) din cadrul DNA. Structurile de sprijin se vor înființa în București, Cluj, Iași și Timiș.
PSD, inamic declarat al luptei anticorupție, a tergiversat lucrurile cât a putut și astăzi a votat „împotriva” legii. Astfel a dat încă o dată dovadă că reformarea din interior cu care se laudă e praf în ochii alegătorilor, dorind în continuare să-și protejeze baronii locali și clientela politică.
Parchetul European răspunde direct în fața Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei”, potrivit Claudiei Banu.

Facebook Comments