De vorbă cu deputatul Ionuț Stroe:
Vaccinarea în România, pe trend bun

0

Cu bune sau cu mai puțin bune, vaccinarea în România e pe plus și stăm bine. Am reușit unde alții s-au descurcat mai prost. Folosim la maxim stocurile de vaccin pe care le primim și românii capătă din ce în ce mai multă încredere că așa vom ieși din criză. Nu este altă cale. Și să nu uităm că avem mare noroc să fim membri UE, având acces între primii la o soluție medicală contra Covid-19.
Am depășit pragul de un milion de vaccinuri administrate, după nici două luni; aproape 700 de mii de români au primit cel puțin o doză. Efectele adverse sunt aproape zero. Suntem în top în Europa și am reușit să fim înaintea unor țări importante. Sunt trei vaccinuri care se administrează în acest moment: Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Toate sunt bune, iar numărul de doze va crește semnificativ după luna martie, când urmează un alt val de programări în platforma online ro-vaccinare. Încă două noi vaccinuri europene sunt în proceduri de aprobare în UE, deci alte vești bune.
Se poate și mai mult și mai bine, problema principală fiind livrarea dozelor de la marii producători și cum negociază UE cu aceștia. Învățăm din mers, ne adaptăm și cred că autoritățile trebuie să ofere toate mijloacele pentru ca bătrânii și cei vulnerabili, bolnavi, să aibă prioritar acces la vaccinare. Acolo vom câștiga bătălia și vom salva multe vieți.

O altă veste bună a acestei săptămâni este și bugetul sănătății pe 2021. Știu că au fost controverse, dar adevărul e că anul ăsta vor fi mai mulți bani decât în 2020 pentru sănătate! Îi felicit pe colegii din Guvern, în frunte cu premierul Cîțu, că reușesc să țină sus acest buget, cel mai solicitat pe timp de pandemie.

La minus, aș nota lehamitea pe care mi-o provoacă PSD, care nu își asumă absolut nimic din toată harababura pe care au lăsat-o în bugete, în sistemul de sănătate, după ani de zile la putere. Poate le vor prinde bine 4 ani de opoziție. Poate nu.

„De vorbă cu Ionuț Stroe”, deputat de Dolj, este o rubrică-editorial și comentariu pe care o publicăm periodic.

Facebook Comments