Asociaţia Agent Green a lansat campania 40%
Defrişările afectează grav suprafaţa împădurită a României. Implică-te!

Suprafaţa împădurită a României a scăzut la 29% în prezent, în timp ce recomandarea Academiei Române, a Uniunii Europene şi a oamenilor de ştiinţă este atingerea pragului de 40%. Din păcate, nu toate pădurile tăiate sunt replantate, iar efectele devin tot mai vizibile.

0

Din acest motiv, asociaţia Agent Green, o organizaţie neguvernamentală şi non-profit pentru protecţia mediului, a trecut la fapte şi a reluat acţiunile de plantare. „Plantăm doar pe terenuri private, unde avem un contract care ne garantează că pădurea nu va fi tăiată niciodată. Considerând media de 157,5 hectare de păduri nou-înfiinţate în ultimii 2 ani, rezultă că procentul optim de împădurire de 40% va fi atins peste 16.577 de ani! Am hotărât să ne implicăm şi noi din anul 2019, iar de atunci plantăm anual în Munţii Făgăraş, într-o tăiere rasă de acum 10 ani, unde natura nu s-a mai putut reface singură. Tăierea rasă are aproximativ 100 de hectare şi o poţi vedea în video sau din Google Earth. Este o zonă sălbatică, cu o valoare înaltă de conservare, care a devenit un habitat fragmentat, pe care îl vom aduce la cea mai bună stare posibilă.

Obiectivul Agent Green este creşterea suprafeţei împădurite a României la 40% până în 2030. Cei 13% care rămân până la atingerea acestui obiectiv trebuie să acopere atât habitate importante fragmentate, cât şi zone de câmpie şi bariere verzi în locuri cheie“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.  Anual, 20.755 de români mor din cauza poluării, dintre care 15.126 din cauza poluării aerului. „Hai să dăm o mână de ajutor, implică-te şi tu prin promovarea campaniei 40%, prin participare sau organizarea de acţiuni de plantare sau prin susţinerea evenimentelor pe care le organizăm în primăvară şi în toamnă. Am plantat anul trecut, cu ajutorul comunităţii Agent Green, 15.000 de puieţi, mai exact trei hectare, la acţiunea din toamnă. Anul acesta, sperăm să avem condiţii mai bune şi restricţii mai puţine, pentru a atinge obiectivul de cel puţin zece hectare plantate“, mai spun reprezentanţii Agent Green.

Conform estimărilor şi experienţelor anterioare, un puiet, toată logistica pentru plantare şi mentenanţa pentru următorii 7 ani, perioadă pe care specialiştii o consideră optimă pentru o plantare sigură, costă aproximativ 25 de lei sau 5 euro. Detalii despre cum poţi şi tu să ajuţi găseşti pe site-ul www.agentgreen.ro.

Facebook Comments